Onbegrip voor Kökcü: 'Dan ben je niet goed ingelezen waar die band voor staat'

Onbegrip voor Kökcü: 'Dan ben je niet goed ingelezen waar die band voor staat'

14-03-2023 21:45
260

Marjan Olfers begrijpt niet dat Orkun Kökcü weigert de One Love-band te dragen. Het Commissie Mijnals-lid uit daarom kritiek op de aanvoerder van Feyenoord, die niet zou weten waar de band voor staat. 

Olfers bekritiseert het standpunt van Kökcü omtrent de One Love-situatie. "Als je respect hebt voor iedereen. Dan heb je respect voor alle mensen. Respect voor mensen van kleur, welke geaardheid dan ook, mannen en vrouwen en noem maar op. Ik vind het heel erg verdrietig wanneer dat op deze manier wordt geïnterpreteerd", aldus Olfers, bijzonder hoogleraar Sport en Recht aan de Amsterdamse Vrije Universiteit bij ESPN.

Kökcü kiest er zondag voor om een groen-witte aanvoerdersband te dragen met de tekst: respect voor iedereen. Toch had Olfers liever een andere band gezien en begrijpt ze de beslissing van de middenvelder niet. "De band ís een band die staat voor respect voor iedereen. Dan ben je niet goed ingelezen waar die band voor staat. Het is een gemiste kans wanneer een aanvoerder – toch een belangrijk persoon van een club – een dergelijke band dan niet gaat dragen."

De keuze voor een band met een soortgelijke boodschap, levert Kökcü overigens complimenten op van Houssin Bezzai, programma manager racisme en discriminatie van de KNVB. "Hij staat achter de boodschap dat we allemaal tegen racisme en discriminatie zijn. Liefde voor het spel verenigd ons en dat moeten we uitdragen. En hoe je dat doet, dat is aan Feyenoord om te beslissen. Feyenoord staat achter de boodschap en Kökcü zelf ook. Het is aan hem of hij de band wil dragen of niet", zegt Bezzai.