Hamstra vertrekt bij Ajax: van veel lof naar Amsterdamse chaos en 'fucking nobody'

Hamstra vertrekt bij Ajax: van veel lof naar Amsterdamse chaos en 'fucking nobody'

03-04-2023 11:50
119
Author profile picture

Nordin 't Hart

Na ongeveer twee jaar moet Gerry Hamstra het veld ruimen bij Ajax. De geboren Groninger werd binnengehaald als de rechterhand van Marc Overmars en kreeg daarna zelf de leiding. Als technisch manager wist Hamstra echter niet te overtuigen. VoetbalPrimeur maakt een tijdlijn van zijn tumultueuze periode in Amsterdam.

13 april 2021: Hamstra wordt gepresenteerd in Amsterdam
Vlak voor het einde van het seizoen 2020/21 is de kogel door de kerk: Hamstra gaat als technisch manager aan de slag bij Ajax. Een maand eerder vertrok hij nog bij sc Heerenveen wegens een aanvaring met de clubleiding. In Amsterdam moet Hamstra Overmars een handje helpen. De toenmalig directeur voetbalzaken heeft namelijk zijn handen vol aan het eerste elftal, waardoor hij niet genoeg aandacht over heeft voor de jeugd.

"Wij hadden behoefte aan iemand die focus heeft op jeugdspelers en de talenten van Jong Ajax waar het gaat om de individuele plannen die we met deze spelers hebben en de bijbehorende contracten. Maar Gerry gaat ons ook helpen bij de scouting", verklaart Overmars bij de presentatie van zijn toenmalige collega.

6 februari 2022: onverwachtse exit van Overmars
Tien maanden na de komst van Hamstra belandt Ajax van het ene op het andere moment in een diepe crisis. Overmars moet vertrekken wegens grensoverschrijdend gedrag, waardoor de Amsterdammers op technisch gebied stuurloos zijn. Hamstra verlengde tot die tijd wat contracten van belangrijke jeugdspelers als Youri Regeer, maar hij rook nog niet aan het grote werk. Daar komt snel na de exit van Overmars verandering in: hij wordt naar voren geschoven als tijdelijke vervanger. Hoelang hij het technische beleid mag gaan voeren in de Johan Cruijff Arena, is nog niet duidelijk.


Onder het bewind van Van der Sar neemt Hamstra de taken van Overmars over

13 maart 2022: H2 is geboren door komst van Huntelaar
Een maand na het vertrek van Overmars maakt Ajax wereldkundig dat Huntelaar terugkeert bij de club. De oud-spits moet Hamstra gaan ondersteunen als technisch manager. Daarmee is H2, zoals het technische duo genoemd wordt, geboren. Onder Overmars kreeg Huntelaar al een kijkje in de keuken bij Ajax. Hamstra en Huntelaar moeten samen al snel aan de slag met de voorbereiding op de komende transferzomer

24-27 april 2022: Hamstra maakt goede indruk, H2 krijgt tijdelijk de macht
Als hij een jaar in dienst is bij Ajax, is men positief over Hamstra. "Je hoort goede geluiden. Ze werken keihard en bij onderhandelingen schijnt hij een goede indruk te maken", zegt clubwatcher Mike Verweij. Drie dagen later komt naar buiten dat Hamstra en Huntelaar 'voor langere tijd' de macht krijgen in Amsterdam. Edwin van der Sar gaat zich ook bemoeien met het technische beleid, waardoor H2 aan de oud-doelman rapporteert.

De zoektocht naar een nieuwe technisch directeur heeft namelijk niets opgeleverd. Ajax durft Hamstra en Huntelaar echter nog niet voor vier jaar te benoemen, zoals gebruikelijk is bij beursgenoteerde ondernemingen. Daardoor blijft H2 op interim-basis werken. Ondertussen lijken de twee hun zaakjes wel op orde te hebben: het duo leidt de aanstelling van Alfred Schreuder en heeft ook al lijntjes uitgezet voor de aanstaande transferzomer.

Mei 2022: bijzonder goed begin van transferzomer
In mei slaat Ajax een aantal belangrijke slagen. In de maand van de 36ste landstitel is Hamstra’s eerste grote transfer een feit: Ajax verkoopt Ryan Gravenberch voor 24 miljoen euro, inclusief bonussen, aan Bayern München, terwijl de middenvelder nog maar één jaar contract heeft. De transfer wordt later pas wereldkundig, maar ondertussen is er ook al duidelijkheid over de trainerspositie. Minder dan een maand na het vertrek van Erik ten Hag volgt Alfred Schreuder zijn oud-collega op, terwijl er ook gesproken wordt met Jurriën Timber over een contractverlenging.

Juli en augustus 2022: chaos in Amsterdam
Waar de voortekenen nog goed waren, is de transferzomer dat uiteindelijk niet voor Ajax. De landskampioen verkoopt meer basisspelers dan de bedoeling was en haalt daar geen goede vervangers voor terug. Eerst krijgt Hamstra nog lof, omdat hij het onderste uit de kan zou halen bij uitgaande transfers en snel nieuwe spelers binnenhaalt. Voetbal International schrijft zelfs dat Ajax 'schittert buiten het veld'. Toch verandert de stemming in de hoofdstad. Spelers beginnen te muiten en Lisandro Martínez noemt Hamstra 'een fucking nobody'.

Ondertussen worden er nog veel meer spelers gehaald, in totaal voor meer dan honderd miljoen euro. Later in het seizoen blijkt echter dat geen enkele zomeraankoop naar verwachting presteert. Dat heeft te maken met Hamstra en Huntelaar: Ajax is namelijk genoodzaakt om Milos Malenovic, de zaakwaarnemer van Dusan Tadic en Schreuder, in te huren als adviseur. Hamstra en Huntelaar hebben te weinig ervaring en geen groot internationaal netwerk. Met Malenovic worden spelers als Owen Wijndal en Calvin Bassey voor miljoenen euro's gekocht, terwijl de scouts niet overtuigd zijn. Het is het begin van een sportieve ondergang, maar toch vertelt Hamstra in september dat hij 'tevreden' is met de afgelopen transferwindow.


Bassey en Wijndal hebben nog niet kunnen overtuigen bij Ajax

26 oktober 2022: Hamstra bijt van zich af
In de herfst van 2022 wordt steeds duidelijker dat Ajax sportief enorm achteruit is gegaan. Er wordt onder meer met 1-6 verloren van Napoli in de Champions League. Voor het treffen met Liverpool, bijt Hamstra onverwachts van zich af als hij gevraagd wordt of Ajax niet moet overwinteren in het miljardenbal. "Weet jij hoe vaak Ajax de afgelopen acht jaar overwinterd heeft? Ik weet dat wel, dat bedoel ik met goed beargumenteerd. Ajax heeft de afgelopen acht jaar twee keer overwinterd. Natuurlijk willen we bij de eerste twee komen, maar voor een Nederlandse club is het geen appeltje eitje."

Januari 2023: grote doelen, kleine daden
In de winterse transferperiode wil Hamstra flink ingrijpen. Ajax richt zijn pijlen op een linksback, keeper, middenvelder, rechtercentrale verdediger en een rechtsbuiten, zo komt aan het begin van de window naar buiten. Uiteindelijk blijft het bij slechts één winteraanwinst voor de Amsterdammers: Gerónimo Rulli komt over van Villarreal en wordt meteen de eerste doelman van Ajax. Daardoor blijft de spoeling in de achterhoede dun, omdat het contract van Daley Blind in december werd ontbonden.

26 januari 2023: Schreuder wordt op straat gezet
Als Ajax zijn slechte reeks in 2023 vervolgt, besluit Van der Sar in te grijpen: hij stuurt Schreuder direct na het duel met FC Volendam (1-1) de laan uit. Dat heeft later ook gevolgen voor Hamstra, die samen met Huntelaar verantwoordelijk was voor zijn aanstelling.

februari 2023: Ajax zoekt serieus naar nieuwe directeur
Ajax heeft lang geen werk gemaakt van een nieuwe technisch directeur, maar daar komt na de exit van Schreuder verandering in. Julian Ward van Liverpool is in beeld om de technische man te worden bij de landskampioen. Hij komt uiteindelijk niet naar Amsterdam, de Duitser Sven Mislintat naar alle waarschijnlijkheid wel. Het wordt in ieder geval steeds duidelijker dat Hamstra niet vast aangesteld zal worden als baas van het technische beleid. Hoe zijn toekomst eruit gaat zien, wordt niet veel later duidelijk.

21 maart 2023: Hamstra gaat vertrekken bij Ajax
Een dag eerder ging het gerucht al dat de voormalig directeur van Heerenveen weg zou gaan bij Ajax. Op 21 maart wordt dat ook officieel gemeld door De Telegraaf: Hamstra onderhandelt met Ajax op eigen initiatief over een vertrek. Hamstra is voorbijgestreefd door Klaas-Jan Huntelaar, hij wordt niet de nieuwe directeur van Ajax en neemt zijn verantwoordelijkheid voor de mislukte transferwindow en de teleurstellende samenwerking met Alfred Schreuder.

3 april 2023: Ajax bevestigt exit
Een kleine twee weken na de berichtgeving van De Telegraaf treedt Ajax naar buiten met een statement: het contract van Hamstra is ontbonden, waardoor hij met onmiddelijke ingang vertrekt uit de Johan Cruijff Arena. "Het is mijn streven om technisch directeur te zijn en hiermee eindverantwoordelijk en die optie is er niet bij Ajax", reageert Hamstra op zijn exit tegenover de clubkanalen. "Dat is voor mij de aanleiding om te besluiten eerder te vertrekken." Algemeen directeur Edwin van der Sar stelt dat Ajax het tecnische management 'anders gaat organiseren'. Daarmee komt er voor Hamstra een einde aan een bewogen tijd bij Ajax.