Bijzonder Klassieker-debuut: 'Ben vervloekt hier, vrienden zeiden: niet meer doen'

Bijzonder Klassieker-debuut: 'Ben vervloekt hier, vrienden zeiden: niet meer doen'

28-03-2023 13:44
20

Harvey Esajas heeft beide kanten van de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord gezien. Hij scoorde zelfs voor de Rotterdammers tegen zijn jeugdclub. De man uit Diemen blikt bij ELF Voetbal terug op dit opmerkelijke Klassieker-debuut.

Esajas had weinig geluk in de jeugdopleiding van Ajax, waarna hij in 1993 bij Feyenoord terechtkwam. De oud-verdediger maakte zijn debuut voor de Rotterdammers uitgerekend tegen Ajax. "Het werd een groot succes. Ik scoorde voor Feyenoord in mijn eigen buurt, voor mijn eigen publiek. De mensen hebben me vervloekt hiero. Mijn vrienden wisten niet hoe ze moesten reageren. Natuurlijk waren ze blij voor me, maar ze zeiden ook dat ik het nooit meer moest doen. Ik was achttien. Ik dacht: 'wauw, beter dan dit wordt het niet'. De eerste Feyenoord debutant die scoorde in De Klassieker. Ik sta voor altijd in de boeken."

Esajas werd groot in de Amsterdamse straten, maar wist het nooit te schoppen tot een profdebuut bij Ajax 1. Daarvoor steekt hij de hand in eigen boezem. "Ik had talent, maar hard werken? Dat kende ik niet. Johan Cruijff maakte me meteen duidelijk dat het zo niet werkte. Ik was geen typische Ajax-jongen. Mijn ouders hadden niet veel geld. Ze konden destijds niet werken met jongens zoals ik", aldus Esajas.

Over ruim een week treffen de aartsrivalen elkaar in de halve finale van de KNVB Beker. De wedstrijd wordt woensdag 5 april om 20.00 uur gespeeld in De Kuip.