Slot kijkt af bij groot voorbeeld: 'Soms denk ik: hé, kan ik er iets van stelen?'

Slot kijkt af bij groot voorbeeld: 'Soms denk ik: hé, kan ik er iets van stelen?'

23-05-2023 10:39
50

Arne Slot wil zichzelf niet vergelijken met Pep Guardiola, maar hij herkent zich wel in de Spaanse manager. De Feyenoord-trainer benadrukt dat hij graag naar wedstrijden van Manchester City kijkt. 

Het is geen geheim dat Guardiola een voorbeeld is voor Slot. In gesprek met Voetbal International legt de 44-jarige oefenmeester uit waarom. "Onlangs ging Guardiola tekeer tegen de arbitrage. Mij wordt dat ook weleens verweten. Ik vraag me soms af: Waarom? Wáárom reageerde hij ook als door een adder gebeten op een scheidsrechterlijke fout? Ik denk dat het te maken heeft met perfectionisme."

De trainer die in de belangstelling staat van Tottenham Hotspur, ziet gelijkenissen met Guardiola. "Ik wil me absoluut niet vergelijken met Pep, maar hij is net zoals ik een controlfreak. Als ik naar mezelf kijk, probeer ik een wedstrijd al te winnen in de week vóórdat-ie wordt gespeeld, door je trainingen, voorbespreking en tactiek zo perfect mogelijk over te brengen op die jongens."

"Daarom is de frustratie zo groot als een scheidsrechter een op het oog kleine fout maakt in jouw nadeel. Je weet dat die ongelooflijk veel invloed kan hebben en al het werk dat je hebt gedaan, zomaar teniet kan doen. Een bal tien meter verder leggen, een lullig balletje op de arm van een speler en penalty tegen krijgen. Dát frustreert enorm."

Slot geeft aan af te kijken bij Manchester City. "Guardiola geeft mij het ultieme plezier in voetbal. Er is geen team ter wereld waarnaar ik liever kijk dan Manchester City, gevolgd door Napoli, Arsenal en Brighton. Maar City heeft – en dan is het weer níét de bedoeling ons met hen te vergelijken – een gelijkaardige speelwijze aan hoe wij het met Feyenoord willen doen: 4-3-3, opbouw van achteruit, snel druk willen zetten. Daar zitten dus veel dingen in waarvan ik denk: Hé, kan ik er iets van stelen? Dan moet het vervolgens wel weer passen bij je eigen spelers."