Falkenburg wil taboe de wereld uithelpen

Falkenburg wil taboe in voetbalwereld doorbreken: 'Erover praten helpt écht'

26 mei om 19:48

Erik Falkenburg beleefde prachtige voetbaljaren bij onder andere Willem II, maar had vooral in zijn tijd in Tilburg last van angststoornissen en paniekaanvallen. De inmiddels 35-jarige oud-speler spreekt openhartig over de mentale problemen die hij jaren geleden ondervond.

Falkenburg sprak in Willem II de podcast over de moeilijke periode in zijn carrière en sprak vervolgens met het Brabants Dagblad. "Dit moet écht geen zielig verhaal worden, hoor. Het gaat hartstikke goed met me, en dat ging het toen ook. Maar ik had wel last van bepaalde dingen", meent Falkenburg, die in 2016 met Willem II onder meer handhaving in de Eredivisie afdwong in de play-offs. "In de voetballerij moet je altijd maar sterk zijn, vooral geen gekke dingen doen, je onzekerheid wegdrukken."

Volgens de oud-speler gaat het wel steeds meer de goede kant op in de voetballerij. "Mentale issues zijn een taboe, al wordt dat gelukkig steeds minder. Nu ik ben gestopt denk ik: who cares? Het is niks om je voor te schamen." Richting de play-offs ging het in maart 2016 mis voor Falkenburg en knapte er iets. "Ik at slecht, sliep slecht, functioneerde niet meer, kon sociale situaties niet meer aan en had last van anticipatieangst: de angst voor angst. En ondertussen dacht ik continu: wat als mensen zien dat er iets mis is met me?"

Falkenburg hoopt dat het onderwerp bespreekbaarder wordt in de komende jaren. "Ik praat er nu makkelijk over, omdat ik besef dat ik het destijds allemaal groter heb gemaakt dan het in feite was. Mijn boodschap is vooral: wacht niet te lang met praten, want dat helpt écht. Het is bij mij niet compleet opgelost door de gesprekken met een psycholoog, maar het heeft me wel enorm geholpen."