Dit is Ajax-target Spertsyan: jongste Armeen in de CL en Promes-favoriet

Dit is Ajax-target Spertsyan: jongste Armeen in de CL en Promes-favoriet

9 juni om 11:45
Laatste update: 19 juni om 14:18

Na Branco van den Boomen is Eduard Spertsyan de tweede beoogde zomeraanwinst van Ajax. Technisch directeur Sven Mislintat heeft al gepolst bij de zaakwaarnemer van de Armeen en de middenvelder van FK Krasnodar zou de overstap zelf zien zitten. Maar wie is de aanvallende middenvelder, die eerder ook al de interesse van onder andere PSV en AC Milan wist te wekken? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Spertsyan werd geboren in de Russische stad Stavropol, maar speelt zijn interlands voor Armenië. De middenvelder sloot in 2018 aan bij de jeugd van FK Krasnodar en werkte zich sindsdien op naar het eerste elftal van de Russen. Zondag 11 juni speelt hij met Krasnodar de wedstrijd om de Russische beker. Daarna zal Ajax verder in onderhandeling gaan met Krasnodar om het tot 2026 lopende contract van Spertsyan af te kopen.

Jongste Armeen in de Champions League
Op 1 oktober 2018 maakte Spertsyan zijn debuut voor Krasnodar in de Russische competitie. Twee jaar later maakte hij zijn eerste opwachting in de Champions League, toen de Russen met 4-0 verloren van Chelsea. Daarmee is hij de jongste Armeen ooit in het miljardenbal. 

Voor Spertsyan begon het na 2020 echt te lopen. De nu 23-jarige middenvelder werd na zijn Champions League-debuut een vaste basisspeler voor Krasnodar. In het seizoen 2021/2022 warmde hij nog op met acht goals en vier assists in 25 competitieduels. Afgelopen seizoen maakte Spertsyan zijn beste jaargang in zijn prille loopbaan door. Met veertien goals en veertien assists in 28 duels was hij de grote man bij Krasnodar.

Europese interesse
In 2022 werd hij Armeens speler van het jaar en wekte hij voor het eerst buitenlandse interesse. SS Lazio, AC Milan, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach, SC Freiburg en PSV is maar een greep uit de clubs die Spertsyan op het lijstje hadden. De middenvelder wil heel graag in Europa spelen, maar zou in ieder geval tot de zomer van 2023 bij Krasnodar blijven. "Het is echt mijn droom om in een topcompetitie te spelen, maar eerst moeten we die beker winnen", zei Spertsyan destijds.

Na afgelopen seizoen eindigde hij uiteindelijk als vierde beste speler van de Russische competitie. Quincy Promes werd tweede op die lijst, achter FK Zenit-speler Malcom. Als het aan de Nederlander lag had de lijst er anders uitgezien. Hij koos namelijk Spertsyan als beste speler van de Russische competitie, maar de rest van de spelers kozen voor de Braziliaan van Zenit.

Deze zomer lijkt Spertsyan een vervolgstap in zijn carrière te zetten. Volgens Russische media sloeg hij vorige zomer een transfer naar Fiorentina af. Een overstap naar Ajax zou Spertsyan zelf ook zien zitten en Krasnodar is naar verluidt bereid om de middenvelder voor tien miljoen euro te laten gaan.

Speelstijl
Spertsyan is een creatieve spelmaker die 'op tien' het best tot zijn recht komt. Hij kan ook uitwijken naar links- of rechtsbuiten, maar vanuit de as is hij het meest gevaarlijk. Zijn dynamiek en dribbelkwaliteiten maken hem, in combinatie met zijn sterke rechterbeen, een imposante speler. Ook de directe vrije trap is een wapen van Spertsyan.

Inmiddels heeft Spertsyan ook zijn debuut gemaakt voor Armenië. De middenvelder kon ook voor Rusland spelen, maar daar had de standvastige Spertsyan weinig trek in. "Ik heb de keuze voor Armenië met mijn hart gemaakt. Daar hoefde ik met niemand voor te overleggen, ook niet met mijn ouders. Ik heb nog geen seconde spijt dat ik voor Armenië uitkom", vertelde hij het Armeense Radar. Tot nu toe maakte hij drie goals in vijftien interlands.

Voor Spertsyan is de toekomst dus nog ongewis. De interesse van Ajax lijkt erg serieus te zijn. Het lijkt aannemelijk dat zich in de komende weken meerdere clubs gaan melden. Eerst speelt Spertsyan zondag 11 juni de bekerfinale met Krasnodar tegen CSKA Moskou. Als hij die wint, heeft Spertsyan zijn doel gehaald en kan hij met een gerust hart de overstap naar Europa maken.