Ajax wil weer de markt op voor een controleur: zeven kandidaten

Ajax wil weer de markt op voor een controleur: zeven mogelijke kandidaten

4 november 2023 om 12:09
Laatste update: 4 november 2023 om 12:09

Het ligt in de lijn der verwachting dat Ajax in januari een nieuwe nummer zes wil aantrekken, schreef Voetbal International zaterdagochtend. Sivert Mannsverk en Benjamin Tahirovic bleken tot op heden onvoldoende in staat om de erfenis van Edson Álvarez op zich te nemen. VoetbalPrimeur helpt de Amsterdammers een handje en stelt een lijst met kandidaten samen.

De inmiddels ontslagen Sven Mislintat betaalde respectievelijk 6 en 7,5 miljoen voor Mannsverk en Tahirovic, maar aan de verwachtingen hebben ze nog niet kunnen voldoen. Dat geldt in mindere mate ook voor Branco van den Boomen, maar in hem ziet Ajax wél toekomst. Verder kan interim-trainer John van 't Schip nog een beroep doen op spelers als Silvano Vos en Kenneth Taylor. Toch moet er dus nog een echte controleur bijkomen in de Johan Cruijff Arena.

Azor Matusiwa (Stade Reims)
Als iemand het veeleisende takenpakket van een verdedigende middenvelder bij Ajax kent, dan is het Matusiwa. De Nederlandse stofzuiger speelde in de jeugd van de Amsterdammers, maar wist net niet door te breken in het eerste elftal. Bij FC Groningen maakte hij al grote sprongen in zijn ontwikkeling, waarna hij bij Stade Reims uitgroeide tot een dragende kracht in de fysiek sterke Ligue 1.

De 25-jarige Matusiwa is het type kuitenbijter dat spelers om zich heen beter laat renderen. Hij zou daarmee een ideale aanvulling zijn op passer Branco van den Boomen. Dat Matusiwa in juli zijn contract verlengde tot medio 2027, zal hem wel een stevig prijskaartje bezorgen.

Marten de Roon (Atalanta Bergamo)
Ajax zoekt ervaren spelers met verantwoordelijkheidsgevoel, zo schreef VI. In dat straatje past de 32-jarige De Roon natuurlijk prima. De Golfbreker van Bergamo is al jaren bijzonder geliefd bij Atalanta. Bij La Dea is hij een zeer gewaardeerde kracht die zichzelf weet weg te cijferen voor andere spelers. In het Nederlands elftal is hij niet zo onomstreden. Daar gaat het vaak over zijn beperkte voetballende vermogen.

Het is verder vooral de vraag of De Roon de ambitie koestert om voor een Nederlandse topclub te spelen. Dat ontbreekt nog op zijn curriculum vitae. Hij vertelde onlangs in Italiaanse media evenwel dat hij dolgraag zijn carrière zou afsluiten bij Atalanta Bergamo. 

Jordy Clasie (AZ)
Clasie is misschien wel de meest prikkelende naam op dit lijstje. De 32-jarige Haarlemmer is de laatste seizoenen van onschatbare waarde voor Eredivisie-rivaal AZ. In Alkmaar laat Clasie zien dat hij nog lang niet versleten is. De zeventienvoudig Oranje-international is de grote regisseur in het elftal van Pascal Jansen. Hij zou ook Ajax de broodnodige sturing kunnen geven binnen de lijnen.

Of Clasie valt los te weken bij AZ, en zeker middenin het seizoen, valt te bezien. Hij heeft bovendien een Feyenoord-stempel. Maar aan zijn voetballende kwaliteiten zal het in ieder geval niet liggen.

Gustavo Hamer (Sheffield United)
Een gezonde portie agressiviteit kan Hamer niet worden ontzegd in zijn spel. Met Coventry City greep de 26-jarige middenvelder net naast promotie, maar dankzij Sheffield United speelt hij nu alsnog in de Premier League. Met twee goals in negen competitieduels houdt hij zich ook op het allerhoogste niveau prima staande.

Hamer lijkt wel één van de duurste spelers in dit lijstje. Sheffield betaalde afgelopen zomer liefst zeventien miljoen euro voor het jeugdproduct van Feyenoord. Hij zal in ieder geval niet minder waard zijn geworden. Hij lijkt daarmee buiten de prijsklasse van Ajax te vallen, maar niet geschoten is altijd mis.

Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham Hotspur)
Ajax was in de zomer van 2020 al dicht bij de komst van Højbjerg voordat Tottenham Hotspur een spaak in de Amsterdamse wielen stak. De Deen presteerde de laatste jaren naar behoren in Londen, maar is inmiddels op de bank beland. De Deense international stond dit seizoen pas één Premier League-duel in de basis, hoewel hij wel acht keer mocht invallen. Met het EK op komst zal hij misschien oren hebben naar een transfer.

Højbjerg is nog altijd pas 28 jaar, maar laat zich de kaas niet van het brood eten binnen de lijnen. Hij staat te boek als een professional en een leider. Hoewel de Deen zich doorgaans wegcijfert voor teamgenoten, heeft hij voetballend ook het nodige in zijn mars. Højbjerg lijkt veel, zo niet alles, te hebben dat Ajax zoekt.

André Trindade (Fluminense)
Ajax werd in het verleden al veelvuldig gelinkt aan André Trindade, maar ook een grootmacht als Liverpool wordt al langer met hem in verband gebracht. Tot op heden speelt de 22-jarige middenvelder echter nog steeds in zijn geboorteland voor Fluminense. Daar is hij de grote man en het lijkt een kwestie van tijd voor hij de oversteek maakt naar Europa

Het is vooral de vraag of Ajax aan zijn transfersom kan voldoen. Mocht hij betaalbaar zijn, dan is André een droomkandidaat. Hij is dynamisch, behendig en dribbelt makkelijk voorwaarts. Hoewel in de eerste plaats een creatieve speler, staat hij ook verdedigend zijn mannetje als nummer zes.

Ladislav Krejci (Sparta Praag)
Krejci is een 24-jarige, liefst 1.91 meter lange balveroveraar. Hij bezit over veel kwaliteiten die Ajax met het vertrek van Álvarez verliest. De Tsjech is kopsterk, leest het spel goed, bezit over de fysieke eigenschappen om tegenstanders te domineren en ook voetballend houdt hij zich staande. Krejci is bovendien al aanvoerder bij Sparta Praag, waarmee hij ook over de nodige leiderschapskwaliteiten beschikt.

Bij zijn club is Krejci tevens penaltynemer, waardoor hij regelmatig zijn goaltje meepikt. Ook bij standaardsituaties is hij met zijn kopkracht een wapen. Dit seizoen staat de teller op vier goals en drie assists in veertien optredens. Zijn scorend vermogen toonde de sterke middenvelder tevens in het nationale team, waar hij recent is doorgebroken. Krejci ligt nog tot medio 2025 vast in Praag.