Trainerskerkhof roept vragen op: 'Wat gebeurt er met Steijn bij Ajax?'

Trainerskerkhof roept vragen op: 'Wat gebeurt er met Steijn bij Ajax?'

14 september 2023 om 08:47

Voetbalclubs in Nederland worden steeds ongeduldiger, constateert Mario Been. Eerder deze week werd Peter Hyballa ontslagen bij NAC Breda en de Duitser is na Michael Silberbauer (FC Utrecht) en Renier Robbemond (Willem II) al de derde trainer die in het prille Nederlandse voetbalseizoen zijn congé heeft gekregen.

Het is deze eeuw nog niet eerder gebeurd dat drie trainers in het Nederlandse betaald voetbal al zo vroeg in het seizoen op straat zijn gezet. "Het geduld raakt sneller op", zegt Been tegen het Algemeen Dagblad. "Het hoort er inmiddels bij voor een trainer, je moet er rekening mee houden." Ook in het buitenland worden trainers te pas en te onpas ontslagen. "Het is allemaal stress, je moet aan de verwachtingen voldoen. Of de verwachtingen nu reëel zijn of niet."

"Vorig seizoen verdween Sjors Ultee snel bij Fortuna Sittard en dan hoor je de mensen zeggen dat de Turkse eigenaren op basis van emotie handelen en een trainer wegsturen", aldus Been. "Maar bij Willem II, NAC en FC Utrecht gebeurt het dus ook gewoon in recordtempo. Een trainer kan denken: het hoort er tegenwoordig allemaal bij, maar om nou na een paar wedstrijden al te concluderen dat het anders moet, dat is best snel. En dan kun je jezelf ook afvragen: zijn de mensen die de blijkbaar verkeerde trainer hebben aangesteld wel vakmensen?"

Been wijst naar Ajax. "Wat gebeurt er als Ajax de week met FC Twente, Olympique Marseille en Feyenoord slecht doorkomt? Ligt dat dan aan Maurice Steijn of de mensen die de selectie hebben samengesteld? Zeg het maar."

Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast: