Van der Vaart pleit voor Van Gaal en kraakt Mislintat

Van der Vaart pleit voor Van Gaal en kraakt Mislintat: '115 miljoen weggegooid'

25 september 2023 om 06:50

Rafael van der Vaart is niet verrast door het vertrek van Sven Mislintat bij Ajax. De 109-voudig international vindt dat de Duitse directeur voetbalzaken er een puinhoop van heeft gemaakt in de Johan Cruijff Arena. Hij schuift Louis van Gaal nogmaals naar voren als de oplossing om de crisis te bezweren.

Ajax nam zondagavond afscheid van Mislintat na de desastreuze Klassieker, die bij een 0-3 achterstand werd gestaakt. "Als zo'n man komt en hij koopt drie spelers waarvan je denkt: hmm, misschien. Te veel geld, oké, maar dan heb je nog hoop. Maar na drie of vier spelers moet je zeggen: "Nu ben jij klaar". Niet twaalf, dat is wel heel veel", zegt Van der Vaart bij Studio Voetbal.

"Het is prima dat hij nu weg is, maar er zijn er ook een paar die niet zijn opgestaan op een moment dat het nodig was voor Ajax", vervolgt de voormalig spelmaker van de Amsterdammers. "115 miljoen... We zien allemaal dat dat weggegooid geld is. Toen hij naar Ajax ging, zeiden mijn contacten in Duitsland: Dat kan niet kloppen. Dan geef je zo'n man de kans, maar toen kwam hij met spelers dat je denkt: wat is dit? En dan ook nog voor zulke bedragen."

Van der Vaart ziet de roep om echte Ajacieden. "Iedereen zegt: Oud-voetballers, ga wat doen, help de club. Natuurlijk wil je helpen, maar je moet ook realistisch zijn. Wat weten wij als oud-voetballers? Of iemand goed is of slecht is, maar verder... Hoe je een bedrijf moet leiden, dat weet je niet. Dat vind ik lastig. Je kunt iedereen wegsturen, maar er zitten ook mensen die goed zijn. Die moeten andere mensen opleiden."

Van der Vaart pleit nogmaals voor Van Gaal, met wie hij voorafgaand aan De Klassieker lunchte. "Zijn hart huilt, zoals hij vanmiddag heeft gezegd. Maar zijn gezondheid laat het niet toe om een fulltime job te hebben. Dus in principe is dat een nee, maar voor advies zeer zeker. Hoe hij dan ook praat... Hij heeft verstand van voetbal en hij heeft verstand van zaken. In mijn ogen is dat op dit moment de ideale man om Ajax te redden."