Kwakman lyrisch: 'Dan is hij een van de beste spelers ter wereld daarin'

Kwakman lyrisch: 'Dan is hij een van de beste spelers ter wereld daarin'

28 september 2023 om 09:13

Kees Kwakman is lyrisch over de kopkwaliteiten van PSV-spits Luuk de Jong. De aanvaller was woensdagavond tegen Go Ahead Eagles tweemaal trefzeker en is nu Eredivisie-topscorer van deze eeuw met 155 goals.

Bij Voetbalpraat vertelt Kwakman waarom het zo moeilijk is om De Jong te verdedigen. "Daar weet ik toevallig alles van", lacht de voormalig verdediger, die De Jong drie keer zag scoren in een rechtstreekse confrontatie. "Met name die voorzetten... Mijn persoonlijke ervaring met hem is dat ik dacht: ik zorg dat hij niet voor me komt. Toen viel die bal net over me heen en dacht ik: dan ga ik wel korter zitten zodat de bal niet over me heen valt. Toen sprintte hij naar de eerste paal en tikte hij hem daar binnen."

"Hij speelt altijd in een aanvallende ploeg met goede buitenspelers. Dat is in zijn voordeel", vervolgt Kwakman, die benadrukt hoe moeilijk het voor een verdediger is om de voormalig Oranje-spits te verdedigen. "Je bent altijd aan het reageren. Hij kiest zó goed positie", is hij lovend. "Hij weet zó goed waar die ballen gaan vallen. Waarschijnlijk heeft hij afspraken met spelers gemaakt. Dan heeft hij ook nog eens de kwaliteiten om én goed te timen én goed te koppen."

"Dan is hij - gelukkig heeft hij het ook in Europa en in de Champions League laten zien - een van de beste spelers ter wereld daarin." De Jong stootte woensdagavond Klaas-Jan Huntelaar van de troon. De oud-spits vond sinds de eeuwwisseling 154 keer het net in de Eredivisie.