'Saudi-Arabië richt pijlen op overname van twee Europese traditieclubs'

'Saudi-Arabië richt pijlen op overname van twee Europese traditieclubs'

11-10-2023 08:18
54

Saudi-Arabië hoopt spoedig nog twee Europese clubs over te nemen. Een aan de staat gelieerde investeringsgroep richt zich op clubs van de grootte van Newcastle United, meldt The Independent.

De Premier League-club kwam in 2021 in Saudische handen terecht. Volgens de Britse krant zijn Valencia en Olympique Marseille de belangrijkste kandidaten om dat voorbeeld te volgen. Ditmaal is niet het Public Investment Fund (PIF) de drijvende kracht achter de mogelijke overnames, maar een andere partij. 

Met Valencia en Marseille hoopt Saudi-Arabië zijn invloed op het wereldvoetbal te versterken, nadat Newcastle al werd overgenomen en er ook tal van topspelers naar de nationale competitie werden gehaald. Zowel de Spaanse club als de Franse subtopper kennen een rijke traditie en hebben een grote achterban, maar stellen sportief enigszins teleur. De Saudische investeerders zien daardoor hun kans schoon. Eigenaar Peter Lim van de La Liga-club lijkt echter nog niet happig op een verkoop, waardoor Marseille het eerst aan de beurt lijkt. De Ligue 1-club is momenteel tegenstander van Ajax in de Europa League.

Newcastle dient hoe dan ook als voorbeeld. The Magpies waren verworden tot een grijze muis in de Premier League, maar met dank aan het Saudische geld doet de ploeg van manager Eddie Howe nu mee in de subtop en speelt het in de Champions League.