Onderzoek: Ajax-bankzitter Mikautadze net als Kökcü en Simons minutenvreter

Onderzoek: Ajax-bankzitter Mikautadze net als Kökcü en Simons minutenvreter

12-10-2023 11:15
47

Het onderzoeksbureau CIES heeft bekendgemaakt welke spelers onder de 23 jaar per positie de meeste speelminuten hebben gemaakt in het afgelopen jaar. In de lijst komen meerdere Eredivisie-bekenden terug, onder wie Ajax-aankoop Georges Mikautadze.

Hoewel de Georgische spits in Amsterdam voornamelijk de bank warmhoudt en pas 165 minuten meedeed, was hij bij FC Metz en in het nationale team een steunpilaar. Het levert hem nog net een plekje in de top tien op, met 3.365 speelminuten in de afgelopen 365 dagen. Santiago Gimenez is uitgegroeid tot een onmisbare schakel bij Feyenoord en bezet de zesde plek onder de spitsen. De Mexicaan kwam 3.509 minuten in actie.

Op rechtsbuiten eindigt Xavi Simons zelfs op het podium. De Nederlander groeide bij PSV, Oranje en RB Leipzig uit tot smaakmaker, waardoor hij tot 4.114 minuten kwam. Voormalig Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü scoort hoog bij de creatieve middenvelders en moet alleen Enzo Fernández voor zich dulden. Namens de Rotterdammers, Benfica en Turkije speelde hij 4.414 minuten. 

Nederlanders Jeremie Frimpong (3.615 minuten) en Jurriën Timber (3.802 minuten) schopten het in de defensie tot de klassementen. Die laatste wordt door zijn positie bij Arsenal onder de linksbacks geschaard. Met Milos Kerkez en Alexandre Penetra zijn ook een voormalig en huidig AZ-speler terug te vinden in de lijsten.