Zo doen de 13(!) Feyenoord-huurlingen het: Dordtse uitblinkers, veel speeltijd

Zo doen de 13(!) Feyenoord-huurlingen het: Dordtse uitblinkers, veel speeltijd

20-10-2023 11:00
16

Liefst dertien spelers zijn door Feyenoord verhuurd dit seizoen: een aantal omdat ze weinig perspectief hadden bij de landskampioen, anderen om de nodige vlieguren te maken. Maar hoe vergaat het de door Feyenoord verhuurde spelers? VoetbalPrimeur zet ze op een rij.

Marcus Pedersen (Sassuolo)
De kans dat Feyenoord Marcus Pedersen nog terugziet is klein. De Noorse rechtsback is verhuurd aan Sassuolo, maar in principe neemt de Italiaanse club hem na dit seizoen definitief over. Daar gaat de speler zelf in ieder geval wel van uit, zo liet hij weten bij zijn afscheid in De Kuip. Naar verluidt levert hij de Rotterdammers in dat geval zo'n zeven miljoen euro op.

Pedersen speelde tot dusver zeven duels in de Serie A, waarvan één vanaf het begin. Dat was vlak voor de interlandbreak tegen Lecce. Sassuolo staat twaalfde met een aardige voorsprong op de degradatieplaatsen. Handhaving lijkt één van de voorwaarden voor een definitieve transfer.

Patrik Walemark (sc Heerenveen)
Patrik Walemark kwam nog niet uit de verf bij Feyenoord, waar hij slechts sporadisch zijn talent toonde. Ook de fans van sc Heerenveen moesten enig geduld betrachten voordat ze de 22-jarige Zweed aan het werk konden zien. Walemark werd in april geopereerd aan een spierblessure en maakte pas op 23 september zijn debuut voor de Friezen.

Door zijn fysieke malheur kwam Walemark pas drie keer in actie voor Heerenveen. Tegen FC Twente en NEC had hij wel meteen een basisplaats. In het duel met de Nijmegenaren (1-1) gaf de rechtsbuiten voor het eerst echt zijn visitekaartje af door zijn eerste doelpunt te maken voor de ploeg van coach Kees van Wonderen. Het is vooral zaak om nu fitter te worden, want dan lijkt Walemark een sportieve impuls aan de moeizaam draaiende Friezen te kunnen geven.

Dat Walemark al snel na zijn rentree Ché Nunnely uit de basis verdreef is positief voor hem. Hij zal zich dit seizoen willen tonen aan Feyenoord, waar hij tot medio 2026 vastligt.

Ezequiel Bullaude (Boca Juniors)
Ezequiel Bullaude koos afgelopen zomer voor een terugkeer naar zijn thuisland, nadat hij bij Feyenoord de nodige aanpassingsproblemen kende. Boca Juniors pikte hem op, maar daar is de 22-jarige aanvallende middenvelder nog geen basisspeler.

Bullaude maakte tot dusver acht keer zijn opwachting voor Boca. Slechts twee keer verscheen hij aan de aftrap. Hij scoorde één keer. Trainer Jorge Almiron geeft de voorkeur aan Ezequiel Fernández. In aanloop naar de Copa Libertadores-finale tegen Fluminense op 4 oktober lonkt wel meer speeltijd: Almiron heeft aangegeven te willen rouleren om iedereen fit te houden.

Bullaude gaf na de huurtransfer aan dat hij een doorbraak bij Feyenoord nog niet uit het hoofd zet. Zijn verbintenis in De Kuip loopt nog door tot medio 2027.

Neraysho Kasanwirjo (SK Rapid Wien)
Na een halfjaar bij Feyenoord mocht Neraysho Kasanwirjo alweer verder kijken in de zoektocht naar speeltijd. Rapid Wien pikte hem op en daar doet de 21-jarige verdediger het naar behoren. Waar landgenoot Terence Kongolo voornamelijk reserve is, staat Kasanwirjo de laatste weken wel in de basis bij de nummer zes van de Oostenrijkse Bundesliga.

Kasanwirjo speelt als rechtsback bij Rapid Wien. Hij kwam tot dusver vijf keer in actie, waarvan één keer in de beker. Zijn prestaties vielen ook Jong Oranje-bondscoach Michael Reiziger al op, want in het EK-kwalificatieduel met Gibraltar stond hij deze week in de basis.

Of Kasanwirjo nog toekomst heeft bij Feyenoord is mede door de forse concurrentie afwachten. De veelzijdige verdediger maakt nu in ieder geval belangrijke meters.

Ramon Hendriks (Vitesse)
Ramon Hendriks hoopt het blessurespook, die hem ook vorig seizoen bij FC Utrecht plaagde, nu eindelijk achter zich te laten. Onder de hoede van coach Phillip Cocu pakt hij de draad op bij Vitesse. De 22-jarige linksbenige verdediger moest het in de eerste twee Eredivisie-duels na zijn komst nog doen met een invalbeurt, maar in de vier wedstrijden daarna verscheen hij aan de aftrap.

Na twee lange revalidaties zal Hendriks zich weer voetballer voelen en dat is de grootste winst. De prestaties van Vitesse kunnen nog beter, maar met Hendriks in het hart van de defensie kreeg alleen de huidige top-vier van de Eredivisie minder doelpunten tegen.

Hendriks koos voor Vitesse vanwege de concurrentie van onder anderen David Hancko en Quilindschy Hartman in De Kuip. De Arnhemmers bedongen tevens een optie tot koop, maar met zijn toekomst is naar eigen zeggen nog niet bezig.

Mimeirhel Benita (Excelsior)
Mimeirhel Benita doet dit seizoen ervaring op bij het kleine broertje uit Kralingen. De negentienjarige rechtsback kon naar verluidt ook naar Willem II en SC Cambuur, maar hij mikte zelf op een Eredivisie-club. Bij Excelsior is hij voorlopig wel bankzitter. Marinus Dijkhuizen deed zelfs pas twee keer een beroep op het jeugdproduct van Feyenoord.

Benita mocht in augustus een halfuur meedoen tegen Ajax en moest vervolgens tot 7 oktober wachten op zijn tweede Eredivisie-optreden. Tegen Vitesse kreeg hij twaalf minuten speeltijd. Siebe Horemans is de eerste keus van coach Marinus Dijkhuizen, die door de goede prestaties ook weinig reden tot wisselen heeft.

Bij Excelsior hoopt Benita zijn rugzak dit seizoen te vullen om sterker terug te keren bij Feyenoord. Veel speeltijd ligt voorlopig echter niet in het verschiet. Het is daarom zeer de vraag of komend seizoen wel een kans lonkt onder Arne Slot.

Lennard Hartjes (Excelsior)
Ook Lennard Hartjes verruilde Feyenoord op huurbasis voor de stadgenoot. De twintigjarige middenvelder beleeft daar tot dusver weinig plezier aan. Hij liep in augustus meteen een zware knieblessure op, waardoor hij langere tijd aan de kant staat.

Hartjes debuteerde voor Excelsior tijdens de 3-4 zege op NEC. Zijn contract bij de regerend landskampioen loopt nog tot de zomer van 2025.

Thijs Jansen (De Graafschap)
Jansen hoopte ook dit seizoen vlieguren te maken in de Keuken Kampioen Divisie, nadat hij vorig jaar de eerste keus was bij TOP Oss. Bij De Graafschap was de 21-jarige Rotterdammer de beoogde opvolger van Hidde Jurjus, maar hij verloor de concurrentiestrijd van Mees Bakker.

Zodoende houdt Jansen dit seizoen de bank warm in Doetinchem. Hij mocht pas één keer opdraven: tegen Roda JC kreeg hij eind september de kans vanwege een blessure van Bakker. Hoewel het Feyenoord-talent de nul hield en een prima indruk maakte, kreeg daarna toch Bakker weer de voorkeur.

Voor Jansen verloopt zijn tweede verhuurperiode op rij zodoende een stuk teleurstellender. De sluitpost heeft nog een contract tot medio 2025 bij Feyenoord.

Ilias Sebaoui (FC Dordrecht)
Liefst vier spelers van Feyenoord maakten deze zomer de overstap naar FC Dordrecht, waarmee Feyenoord een samenwerkingsverband heeft. Ilias Sebaoui is één van hen. De Marokkaanse Belg werd deze zomer door Feyenoord opgepikt bij Beerschot en meteen bij De Schapekoppen ondergebracht. Dat lijkt een succesverhaal te worden.

Sebaoui is één van de smaakmakers in het team van Michele Santoni. In negen competitieduels scoorde de 22-jarige aanvallende middenvelder al drie keer en gaf hij één assist. Voor de interlandperiode deed hij SC Cambuur pijn met twee treffers (5-2).

Antef Tsoungui (FC Dordrecht)
Ook Antef Tsoungui krijgt bij Dordrecht de kans om waardevolle ervaring op te doen in het Nederlandse profvoetbal. De twintigjarige Belgische centrale verdediger, met roots in Kameroen, is net als Sebaoui een vaste waarde. In acht duels was hij bovendien één keer trefzeker en gaf hij één assist.

Feyenoord wist Tsoungui los te weken bij Brighton & Hove Albion. Onder meer Hans Kraay junior toonde zich al onder de indruk. “Hij heeft iets speciaals”, zei de ESPN-verslaggever. “Hij bouwt beter op dan de centrale verdedigers van Ajax (Josip Sutalo en Gastón Ávila, red.). Hij creëert iedere keer een man-meer-situatie op het middenveld en hij kan ook nog eens koppen.”

Net als Sebaoui ligt Tsoungui tot de zomer van 2025 vast bij Feyenoord. De twee tonen zich voorlopig in positieve zin, waardoor mogelijk al een kans lonkt bij Feyenoord tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Korede Usundina (FC Dordrecht)
Ook Korede Usundina streek de voorbije zomer neer bij Feyenoord en werd meteen verhuurd aan FC Dordrecht. De Amerikaanse aanvaller (19) kwam als gevolg van de samenwerking met Orange County naar Rotterdam.

Zijn rol is voorlopig nog beperkt. Zijn eerste en tot dusver enige optreden was tegen Cambuur. Hij viel acht minuten voor tijd in, maar gaf wel meteen een assist.

Shiloh ‘t Zand (FC Dordrecht)
Niet alleen aankopen zijn in Dordrecht gestald. Met Shiloh ’t Zand is ook een talent uit de jeugdopleiding van Feyenoord actief in het Matchoholic Stadion. De aanvallende middenvelder is voornamelijk invaller. Drie keer stond hij in de basis, zes keer kwam hij vanaf de bank.

’T Zand toonde al wel zijn veelzijdigheid. Santoni deed een beroep op hem als aanvallende middenvelder, rechtsbuiten en linksbuiten. Met twee goals en een assist drukte ook hij al zijn stempel.

Tidjany Touré (Gil Vicente)
Tidjany Touré was eveneens een aanwinst van Feyenoord met het oog op de toekomst. De 21-jarige Franse buitenspeler kwam in 2022 over uit de jeugd van Paris Saint-Germain. Na een jaar bij FC Dordrecht is hij dit seizoen verhuurd aan Gil Vicente, dat in de Portugese middenmoot staat.

Touré stond tot dusver één keer in de basis en was zes keer invaller. Hij scoorde onder meer tijdens de 2-3 nederlaag tegen Benfica, nadat hij eerder zijn steentje bijdroeg aan een ruime zege op Portimonense.

*Marcus Pedersen is niet meegenomen, omdat