Van 't Schip vervangt Steijn: dit haalt Ajax in huis

Van 't Schip (59) vervangt Steijn en Maduro: dit haalt Ajax met hem in huis

30 oktober om 11:25

John van 't Schip is de opvolger van Maurice Steijn bij Ajax. Hij maakt het seizoen op interim-basis af in de Johan Cruijff ArenA. Dít haalt Ajax in huis met de ras-Ajacied.

Johannes Nicolaas van 't Schip werd op 30 december 1963 geboren in het Canadese plaatsje Fort St. John. Negen jaar later verhuisde hij naar Nederland, om op zijn achttiende te debuteren in Ajax 1. Na zijn vuurdoop op 6 december 1981 duurde het nog twee jaar voordat de vleugelaanvaller een vaste waarde werd in De Meer.

Na 273 wedstrijden en 29 doelpunten voor Ajax en het winnen van vier landstitels, drie KNVB Bekers, de Europa Cup II in 1987 en de UEFA Cup in 1992, maakte Van 't Schip een transfer naar Italië. Bij Genoa speelde hij in vier seizoenen 107 wedstrijden (elf goals). In 1996 degradeerde Genoa en besloot Van 't Schip op 32-jarige leeftijd te stoppen. Zijn absolute hoogtepunt: de Europese titel met het Nederlands elftal in 1988.

Wisselend succes als trainer
Na zijn voetbalpensioen besloot Van 't Schip zijn trainersdiploma's te halen. Vanaf 1996 was hij jeugdtrainer, assistent en bondscoach bij achtereenvolgens Jong Oranje, Ajax, FC Twente, Jong Ajax, het Nederlands elftal, Melbourne Heart (Australië), Guadalajara (Mexico), Melbourne City, PEC Zwolle en Griekenland.

Dat verliep met wisselend succes. Bij FC Twente werd hij in zijn tweede jaar weggepest door de spelersgroep, maar in het buitenland groeide Van 't Schip uit toe een gewaardeerde trainer. In 2010 ging hij bij de Australische club Melbourne Heart zijn eerste buitenlandse avontuur aan. Vervolgens gaf hij leiding aan Chivas Guadalajara. Johan Cruijff had destijds een rol als adviseur van de Mexicaanse grootmacht.

Na zijn terugkeer in Melbourne veroverde Van 't Schip in 2016 met de Australische beker zijn eerste prijs als hoofdtrainer. Een jaar later pakte hij zijn koffers, omdat hij vanwege zijn zieke vader wilde terugkeren naar Nederland. Joop van 't Schip overleed enkele weken later.

Vervolgens ging Van 't Schip aan de slag bij PEC Zwolle, waar hij na anderhalf seizoen werd ontslagen. Zijn laatste klus was het bondscoachschap in Griekenland, waar hij het tweeënhalf jaar volhield. Hij wist het voetbal in het land te hervormen, maar greep naast een ticket voor het WK in Qatar.

Ajax klopte al eerder aan
Begin 2022 zei Van 't Schip tegen VoetbalPrimeur dat hij bij een volgende trainersklus 'een goed gevoel moet hebben bij de mensen met wie ik ga werken'. "Als het plaatje maar klopt, we het eens zijn over de financiën en ik het een mooie uitdaging vind."

Die kans kwam een jaar geleden, toen Ajax een nieuwe technische staf wilde formeren na het ontslag van Alfred Schreuder. John Heitinga maakte het seizoen af, met Dwight Lodeweges als zijn assistent. Dat had ook zomaar Van 't Schip kunnen zijn. "Ik had als hoofdcoach wel oren naar Ajax. Maar ik heb gekeken naar wat mijn rol zou zijn en ik voel mij geen assistent", liet hij daarna optekenen.

Deze maand werd al duidelijk dat Van 't Schip alsnog zou terugkeren bij Ajax. De voormalige aanvaller was na het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat bereid gevonden om zijn (internationale) ervaring en clubkennis te delen. Hij zou plaatsnemen in het technisch management van de dolende Amsterdamse club. Dat gebeurt nu ná zijn half jaar als interim-trainer.

Vorige week keerde Van 't Schip terug uit Turkije, waar hij het verlies van zijn vrouw Daniëlle verwerkte met zijn gezin. Daniëlle van 't Schip kreeg in april vorig jaar te horen dat ze uitgezaaide darmkanker heeft, twee weken geleden overleed ze op 55-jarige leeftijd. "Iedereen krijgt zijn portie in het leven. Het is zoals het is", zei Van 't Schip daar begin september over in de Volkskrant. "We doen ons best, zoals zoveel mensen in deze situatie."

Van 't Schip 'een heel fijne man'
Volgens Dico Koppers, die bij PEC Zwolle onder Van 't Schip speelde, haalt Ajax een 'heel fijne man' in huis die voor duidelijkheid en positivisme kan zorgen. Dat liet hij vrijdag weten in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur.

"Een heel aardig man en hij zette het tactisch ook wel redelijk goed neer. We speelden bij PEC Zwolle toen echt wel mooi voetbal. Dat kwam ook door hem. Ik denk dat hij bij Ajax eerst de basis goed zal neerzetten, de organisatie. Maar bij Zwolle zette hij wel gewoon hoog druk toentertijd. Hij maakte gebruik van de kwaliteit van de spelers."

"Ik denk dat hij bij Ajax veel voor Nederlandse jongens zal kiezen", aldus Koppers. "Omdat het makkelijker is qua organisatie, qua druk zetten en het nakomen van afspraken. Ik denk dat hij de jongens meer vertrouwen gaat geven. Het is een heel fijne man. Ik denk dat hij de groep wel weer positief kan krijgen."