Tweetal aandachtspunten van Van Basten worden behandeld door FIFA

Van Basten vindt gehoor bij FIFA: spelregelcommissie behandelt aandachtspunten

27 oktober 2023 om 21:14

Twee aandachtspunten die Marco van Basten in juni aankaartte bij de FIFA zijn besproken binnen de internationale spelregelcommissie IFAB. De voormalig topspits maakt zich al jaren hard voor het bestrijden van spelbederf en lijkt nu langzaamaan de steun te krijgen die hij verlangt. 

'Laat alleen de aanvoerder nog praten met de scheidsrechter' én 'pak het tijdrekken in wedstrijden aan.' Deze twee aandachtspunten nam Van Basten in juni van dit jaar op in een brief, die hij aan FIFA-president Gianni Infantino richtte. Even was er radiostilte, maar inmiddels zit er schot in de zaak. De IFAB heeft donderdag vergaderd, zo is te lezen op de website. 'We hebben gesproken over de vraag of discussies op het veld beter beheersbaar worden als alleen de aanvoerder nog mag praten met de scheidsrechter.'

De commissie vergaderde daarnaast ook over de vraag 'welke maatregelen er denkbaar zijn om het verlies aan speeltijd in wedstrijden in te dammen.' Van Basten stelde eerder al voor om dit hoofdpijndossier te tackelen met de invoering van zuivere speeltijd. Hiermee zou tijdrekken zinloos worden. De IFAB komt in principe twee keer per jaar samen om te vergaderen. Tijdens die momenten worden er beslissingen genomen. Mochten er nieuwe spelregels uitkomen, dan worden die altijd op 1 juli van een jaar ingevoerd.