'Ingewijden verwachten buitenlandse Ajax-coach'

'Alex Kroes koopt tijd bij Ajax: ingewijden gaan uit van buitenlandse coach'

28 oktober 2023 om 09:52
Laatste update: 28 oktober 2023 om 12:05

Ajax zou volgend jaar alsnog met een buitenlandse trainer in zee kunnen gaan. Volgens Het Parool gaan ingewijden ervan uit dat toekomstig algemeen directeur Alex Kroes buiten de landsgrenzen kijkt.

Hedwiges Maduro neemt deze week de honneurs waar tegen Brighton en PSV, maar vanaf komende week lijkt John van 't Schip het stokje over te nemen als interim-trainer. 'Met Van ’t Schip op de bank koopt Alex Kroes, die als zijn oud-werkgever AZ meewerkt op 1 januari officieel aantreedt als algemeen directeur van Ajax, meer tijd voor de reeds lopende zoektocht naar een volwaardig opvolger van Steijn. Ingewijden gaan ervan uit dat het een buitenlandse trainer wordt', schrijft Het Parool, dat erop wijst dat voor de hand liggende Nederlandse kandidaten niet beschikbaar zijn.

De keuze voor een buitenlandse trainer zou opmerkelijk zijn. De inmiddels ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat wilde afgelopen zomer naar verluidt in zee gaan met de Noorse coach Kjetil Knutsen van FK Bodø/Glimt, maar hij werd teruggefloten van hogerhand. De Amsterdamse leiding wilde een Nederlandse trainer. Doordat Edwin van der Sar lange tijd de komst van Peter Bosz tegenhield, viel de keuze uiteindelijk op de alweer vertrokken Maurice Steijn.

Van 't Schip is na het afscheid van Steijn een 'ingecalculeerd noodverband' voor Ajax, vervolgt Het Parool. 'Dit scenario lag klaar toen ruim twee weken geleden bekend werd dat de oud-rechtsbuiten van Ajax een ‘technische functie’ in de club zou krijgen: Van ’t Schip kon inspringen als de duikvlucht onder Steijn zou doorzetten. Zodra er een definitieve opvolger is, kan hij alsnog een technische kantoorfunctie krijgen.' 

Voor Van 't Schip lijkt daarmee geen rol weggelegd in de technische staf van de toekomstige, mogelijk buitenlandse coach in de Johan Cruijff Arena.