Vijf conclusies: PSV en Ajax schrijven geschiedenis

Vijf conclusies: PSV en Ajax schrijven geschiedenis, bizar toeval Van 't Schip

29 oktober 2023 om 17:00
Laatste update: 29 oktober 2023 om 17:25

PSV en hattrick-held Hirving Lozano hebben Ajax met een spectaculaire zege naar een historische laatste plaats in de Eredivisie verwezen. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

Ongekende amusementswaarde
Vaak monden toppers uit in een schaakspel, maar de 173ste editie van PSV - Ajax zéker niet. We kregen een krankzinnige hotseknotsebegionawedstrijd te zien: PSV werd tegen alle verwachtingen in overlopen door Ajax, dat twee keer op voorsprong kwam, maar in het eerste kwartier van de tweede helft werd gesloopt en toch (weer) ten onder ging. Het leek soms wel jeugdvoetbal, maar door de ongekende amusementswaarde zal niemand klagen.

Echt waar: Ajax hekkensluiter
Natuurlijk, RKC Waalwijk en FC Volendam wachten nog, maar Ajax sluit oktober af als hekkensluiter van de Eredivisie. Door de nederlaag in Eindhoven en de zege van Volendam op Excelsior (3-1) bungelt de recordkampioen met vijf punten onderaan ranglijst. 'Helemaal niets in Amsterdam', klonk het op de tribunes. De vrije val kent geen grenzen. Het goede nieuws: de Amsterdammers kunnen nu alleen nog maar omhoog kijken.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Bosz troeft Maduro tóch af
Het verschil tussen de eerste en tweede helft kon bijna niet groter. In de rust was Hedwiges Maduro voor even de beste trainer van de laatste jaren, omdat Ajax de beste 45 minuten van het seizoen speelde en PSV door het ijs zakte. Hoe anders was de stemming na afloop. Peter Bosz greep in, bracht Ismael Saibari en Guus Til voor Joey Veerman en Malik Tillman en zag dat zijn ploeg in de tweede helft over het 'oude' (lees: onthutsende) Ajax heen walste.

Reanimatie legt wedstrijd stil
Na 31 minuten spelen werd PSV - Ajax stilgelegd door een medische noodgeval op de Westtribune van het Philips Stadion. Een supporter van de Eindhovense club moest gereanimeerd worden. Dankzij stewards, EHBO-mensen, alerte toeschouwers en de doktoren van PSV en Ajax was de situatie snel weer onder controle. Na zo'n tien minuten kon de wedstrijd hervat worden. Met de man in kwestie gaat het inmiddels beter.

Geschiedenis herhaalt zich voor Van 't Schip
Er gaapt nu al een gat van negentien (!) verliespunten tussen Ajax en PSV. De Eindhovenaren zijn dit seizoen nog foutloos in de Eredivisie en boekten ten koste van de rivaal uit Amsterdam de tiende zege op rij. De grootste thuiszege van PSV op Ajax werd niet geëvenaard: in 2009 werd het 6-2 in het Philips Stadion. Toen vertrok twee weken later de toenmalige trainer Marco van Basten. De man die het seizoen toen afmaakte: uitgerekend John van 't Schip, die komende week opnieuw instapt als interim-trainer.