De Jong: 'Til voorbeeldprof bij PSV, koppies Ajax gingen omlaag'

De Jong prijst 'fantastische voorbeeldprof' PSV en zag Ajax-koppies omlaag gaan

29 oktober om 17:12
Laatste update: 29 oktober om 17:22

Luuk de Jong zag dat PSV zich in de eerste helft liet verrassen door Ajax, maar na rust trokken de Eindhovenaren de teugels aan. De aanvoerder dankt onder meer invallers Guus Til en Ismael Saibari.

"De eerste helft overkwam ons een beetje... We lieten ons verrassen", zoekt De Jong voor de camera van ESPN een verklaring voor de valse start. "We wilden wel druk zetten, maar we waren gewoon niet scherp genoeg. Dan heb je geluk dat ze er twee maken, en niet drie of vier. Dan is het nog maar 1-2 en dan kun je het in de rust rechtzetten met elkaar. Praten: wat gaan we nu doen? Dat pakt gewoon heel goed uit in de tweede helft."

Was het dan toch gemakzucht? "Nou ja, ik snap wat je bedoelt. Daar probeer je echt voor te waken met elkaar", reageert de spits. "Gemakzucht, ik weet het niet. Je weet dat ze gewoon kwaliteit hebben, ze kunnen doelpunten maken. Dat geef je honderdduizend keer aan. Daar moet je gewoon voor oppassen. En dan toch die tweede goal, een lange bal die wordt doorgekopt en hij vliegt in het mandje. Dat mag ons niet overkomen. Dat was te makkelijk."

'Fantastische Til'
De Jong zag een heel ander PSV na rust. "Peter Bosz was zeker niet blij, wij allemaal niet. Dan zet hij het tactisch om en gaan we meer met twee aanvallende middenvelders spelen. Ik moet complimenten geven aan Guus Til en Ismael Saibari. Hoe zij invallen, is fantastisch. Het zegt weer wat voor geweldige selectie we hebben. Guus is echt een voorbeeldprof. Hij klaagt niet en als hij erin komt geeft hij gewoon weer vol gas. Dat vind ik zo fantastisch aan hem", looft hij.

Na de 3-2 was het volgens De Jong wel klaar. "Als we het dan nog een keer weggeven zou ik wel echt kwaad worden op het team. Maar dat zag je niet gebeuren. We bleven doorgaan. Dat was fantastisch. Het was zo een heerlijke dag", verwijst hij ook naar de nederlaag van Feyenoord. 

'Koppies omlaag bij Ajax'
De Jong ging ook nog in op de situatie bij Ajax. "Voor het Nederlandse voetbal is het beter als Ajax zich ook herpakt, maar ze hebben het heel zwaar op dit moment", aldus de spits, die de gemoedstoestand van de Ajacieden zag omslaan. "Na die 1-1 gingen ze al lange ballen spelen, maar daaruit viel wel die 1-2. Toen zag je ze echt blij zijn, van: wij kunnen dit vandaag. Maar toen wij voor kwamen zag je de koppies wel een beetje omlaag gaan. Dat is ook logisch nu."