De uitdagingen voor Van 't Schip: Ajax-eenheid smeden en aanvoerderskwestie

De uitdagingen voor Van 't Schip: Ajax-eenheid smeden en aanvoerderskwestie

30 oktober om 17:30

John van 't Schip is maandag begonnen aan een monsterklus bij Ajax. De interim-trainer moet de Amsterdamse club uit het slop halen. Welke uitdagingen krijgt de 59-jarige Van 't Schip voor zijn kiezen? VoetbalPrimeur zet de vijf belangrijkste op een rij.

Ajax communiceerde maandag dat Van 't Schip het seizoen afmaakt. De Amsterdammers bezetten momenteel de laatste plaats in de Eredivisie, iets wat nooit eerder in de clubgeschiedenis voorkwam. Van 't Schip moet het tij zien te keren in de hoofdstad.

Een eenheid smeden
De belangrijkste uitdaging van allemaal. Het is bij Ajax in delen van wedstrijden te vaak los zand. Sven Mislintat haalde afgelopen zomer veel verschillende nationaliteiten naar Amsterdam, van wie een aantal amper Engels spreekt. Voor de spelers onderling is het lastig om elkaar te begrijpen. Van 't Schip wil die eenheid smeden door het plezier terug te brengen.

"Het gaat er nu om dat je het plezier terugkrijgt. Want met plezier en vertrouwen gaan de dingen veel makkelijker", zegt de interim op zijn eerste persmoment. Van 't Schip beseft dat zijn spelers door de dramatische prestaties onder hoogspanning staan. Hij wil terug naar de basis om Ajax als een team te laten functioneren.

Vastigheid creëren
Wie is de linksback van Ajax? Welke drie spelers vormen het middenveld? De basis van Ajax is dit seizoen nog bijna geen enkele keer twee wedstrijden achter elkaar hetzelfde geweest. Tegen PSV was Jorrel Hato de enige Nederlander in de laatste linie, met de Duitser Diant Ramaj achter hem. Het communicatieprobleem bij Ajax is algemeen bekend. Een steeds wisselende achterhoede en middenrif met verschillende nationaliteiten maakt het niet makkelijker om elkaar binnen de lijnen te begrijpen.

Van 't Schip zag tegen PSV 'positieve dingen'. "Maar er zijn ook heel veel momenten waarin dat niet zo is. En dat heeft naar onze mening ook heel veel te maken met een bepaalde duidelijkheid." Die duidelijk wil Van 't Schip verschaffen, wat voor vastigheden en op termijn een terugkeer van het 'Ajax-voetbal' moet zorgen.

Marktwaarden oppoetsen
Ajax kocht afgelopen zomer voor 115 miljoen euro aan nieuwe spelers. Vrijwel alle spelers zijn in marktwaarde gedaald, wat voor zorgen in het technisch hart zorgt. Als Ajax komende winter of volgende zomer diverse spelers wil slijten, is de club er flink bij gebaat dat er goede wedstrijden op de mat worden gelegd. "Ik ga niet meer achterom kijken. Wij gaan nu vooruit. Met het materiaal, de spelers die er zijn", zegt Van 't Schip.

"Daar gaan we nu gewoon vol op inzetten: om die jongens te helpen." Net als Ajax, zit ook Jong Ajax in een neerwaartse spiraal. In de hoofdmacht zijn weinig eigen talenten te herkennen. Als Van 't Schip het voor elkaar krijgt om eigen jeugd te implementeren, krijgt hij de achterban ongetwijfeld achter zich en creëert hij waarde in de eigen opleiding en de A-selectie.

Aanvoerderskwestie
Een kwestie waar bijna heel Nederland zich over gebogen heeft: het aanvoerderschap van Steven Bergwijn. Van 't Schip onderkent dat het aan leiderschap en ervaring ontbeert bij Ajax. "Je ziet gewoon dat ze hulp nodig hebben. Dat moeten wij ze gaan geven." Zo ook Bergwijn, die niet zeker de captian van Ajax blijft. "Er staat niets vast. Iedereen moet zijn plek verdienen."

Europees voetbal
Van 't Schip moet met Ajax zo snel mogelijk uit de degradatiezone. Vanuit daar moet de weg omhoog worden ingezet. De achterstand op plek vijf, de plek die Go Ahead Eagles momenteel bezet, bedraagt tien punten. Na ruim een kwart van de competitie is dat geen onoverbrugbaar gat. Van 't Schip zet daar dan ook op in. "Het allerbelangrijkste is dat we eerst zorgen dat we richting die vijfde plek gaan. De topvier, die is nu weg. Die zijn wat los."

Daarmee zet Van 't Schip dus in op Europees voetbal. Wel zal de vijfde plek, wat op dit moment de doelstelling van Ajax is, inhouden dat de Amsterdammers volgend seizoen uitkomen in de Conference League. Van 't Schip is realistisch genoeg om Champions League-voetbal uit zijn hoofd te zetten.