Pleidooi voor Ajax-rol Van Basten na Brobbey-kritiek: 'Zou goud zijn'

Pleidooi voor Ajax-rol Van Basten na Brobbey-kritiek: 'Zou goud zijn'

1 november om 16:55

Marco van Basten zou als spitsentrainer veel kunnen betekenen voor Brian Brobbey bij Ajax, denkt Maarten Wijffels. De verslaggever van het Algemeen Dagblad pleit voor een rol van voormalig topspelers bij hun oude club.

Van Basten uitte bij Rondo flinke kritiek op de Ajax-spits, die tegen PSV meerdere grote kansen om zeep hielp. "Brobbey heeft dus twaalf jaar lang in de opleiding van Ajax gezeten, maar heeft nog steeds geen flauw idee wat hij moet doen voor de keeper", oordeelde San Marco.

Wijffels denkt dat Van Basten de aangewezen persoon is om Brobbey te helpen. "Het zou geweldig zijn als Van Basten met Brobbey gaat werken aan het afronden", zegt hij in de voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad. "Ik sprak laatst met Ruud Gullit. Ik heb altijd in mijn hoofd gehouden hoe hij als trainer van Feyenoord nog de tijd nam om individueel met Dirk Kuyt en Salomon Kalou te gaan afwerken. Je zag hoe hij tips gaf: In de Serie A doen verdedigers dit, als ik de bal zo inspeel draai je zo weg en als ik dit doe, doe jij dat."

"Ik vond het fantastisch om te zien", vervolgt Wijffels. "Dat zou ook nog steeds de inbreng van Van Basten, Gullit of Ruud van Nistelrooij bij clubs kunnen zijn. Dat zij dat individuele traject op zich nemen. Gullit bracht veel meer de details aan in de carrières van Kuyt en Kalou, dan dat hij de hoofdtrainer was die het grote geheel overzag. Ik weet ook nog dat Jürgen Locadia bij PSV eens zei: dit is een doelpunt dat ik van Van Nistelrooij heb geleerd. Altijd zo en zo positioneren."

Wijffels sluit hoopvol af. "Het zou geweldig zijn als die echte toppers, al is het één of twee keer in de week, aan de slag gaan met de Brobbey’s om ze de fijne kneepjes bij te brengen. Van Basten was top van de top. We hebben zoveel kennis, ze zitten nu bij de tv, maar je zou ze nog op het veld willen zien. Dat zou goud zijn."