Onthulling over Van 't Schip: 'Zijn systeem is zelfs bij Oranje gekopieerd'

Lof voor 'ideale crisismanager' Ajax: 'Z'n systeem is zelfs bij Oranje gekopieerd'

2 november 2023 om 12:11

Dwight Lodeweges heeft veel vertrouwen in John van 't Schip als interim-trainer van Ajax. De voormalig assistent-bondscoach van Oranje was tussen 2017 en 2018 de rechterhand van Van 't Schip bij PEC Zwolle.

Van 't Schip maakt het seizoen af bij Ajax en volgt daarmee Maurice Steijn op. "Hij beschikt over de juiste voorwaarden voor de job", zegt Lodeweges tegen NU. Lodeweges prijst de snelheid waarmee Van 't Schip een speelplan implementeerde in Zwolle. "Hij was heel duidelijk en uitgebreid. Ik leerde daar echt van. We stonden in de winterstop ook knap vierde."

In het seizoen erop werd Van 't Schip ontslagen, toch blijft Lodeweges positief over zijn ervaringen. "Het spelsysteem, met een doorgeschoven rechtsback en een buitenspeler die naar binnen kwam, was wel vernieuwend. Tegenstanders hadden er lang geen antwoord op. Later is dat systeem zelfs door Oranje gekopieerd. Dat is dankzij John gebeurd."

Yannis Anastasiou, oud-speler van onder meer Ajax en Roda JC, heeft ook vertrouwen in een ommekeer in Amsterdam onder Van 't Schip. "Hij heeft ervaring met hoe hij spelers uit andere culturen voor zich kan winnen. Dat komt bij dit Ajax goed van pas, met al die buitenlandse spelers. Ik denk dat hij voor dit Ajax de ideale crisismanager is."