Mart van den Heuvel staart zich niet blind op zegereeks PSV

Zegereeks PSV niet alleszeggend: 'Je loopt vroeg of laat tegen teleurstelling aan'

7 november 2023 om 08:48
Laatste update: 7 november 2023 om 08:51

Er lijkt voor PSV momenteel geel vuiltje aan de lucht in de Eredivisie, maar volgens Mart van den Heuvel lopen de Eindhovenaren binnenkort heus wel een keer tegen een nederlaag aan. De teammanager is al ruim drie decennia werkzaam bij PSV en weet als geen anders dat een seizoen gepaard gaat met ups en downs. 

Van den Heuvel was in 1988, het jaar waarin PSV zowel landskampioen werd als Europa Cup I-winnaar werd, al verzorger bij de ploeg van Guus Hiddink, destijds de trainer. In 2019 was hij erbij toen Mark van Bommel dertien keer op rij wist te winnen en vijf jaar later loopt hij nog steeds rond op De Herdgang, inmiddels als spelersbegeleider. "Het zijn mooie getallen, maar trek er niet te veel conclusies uit", vertelt Van den Heuvel in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik heb zulke gekke dingen gezien in de competitie, allerlei wendigen of onverwachte zaken."

Het kan in de voetballerij heel snel lopen, stelt Van den Heuvel. Van dichtbij zag hij hoe het latere succesteam van 1988, bestaande uit topspelers als Ronald Koeman en Gerald Vanenburg, in de voorbereiding nog alles verloor. "Het liep echt voor geen meter en ineens was de ene na de andere overwinning daar. Dat soort dingen kun je niet altijd verklaren. Hoe reageer je als team op tegenslagen? Je loopt vroeg of laat een keer tegen een teleurstelling aan, maar het gaat er vooral om hoe je daarmee omgaat."

Een blik op de ranglijst leert dat PSV na elf speelrondes, die het allemaal winnend afsloot, de eenzame koploper van de Eredivisie is. Komende zondag krijgt de formatie van trainer Peter Bosz de kans om die indrukwekkende zegereeks van een nieuw hoofdstuk te voorzien. Dan komt PEC Zwolle op bezoek in Eindhoven. Komende woensdag ontvangt het eerst nog RC Lens in het kader van de Champions League.