Sutalo over zijn heimwee en Engels

Sutalo helpt geruchten resoluut wereld uit: 'Terugkeren? Moet er niet aan denken'

8 november 2023 om 07:39

De beginperiode van Josip Sutalo bij Ajax is natuurlijk niet zoals de topaankoop verwacht had. De Kroaat kwam voor 20,5 miljoen euro over van Dinamo Zagreb deze zomer en kreeg zoals alle spelers flink wat kritiek. In gesprek met Voetbal International wil Sutalo echter een paar verhalen voor altijd ontkrachten.

De Kroaat wil de geruchten rond zijn heimwee allereerst voor eens en altijd uit de wereld helpen. "Dat heb ik ook gelezen: dat ik last zou hebben van heimwee. Daar is echt geen sprake van. Ik heb mijn hele leven in het teken van voetbal gesteld. Ik train hard en ik doe elke dag mijn best om te slagen. Dan verdien je na al die jaren een toptransfer naar het buitenland, en dan zou ik zomaar opeens weer teruggaan? Ik moet er niet aan denken."

Door de slechte periode kregen veel Ajax-spelers kritiek, zo ook Sutalo. Daar was de Kroaat het ook niet altijd mee eens. "Ik kan niet zeggen dat het goed was. Maar ik kan ook niet zeggen dat het nou héél slecht was, wat ik ook gelezen heb. Het hele team heeft er tot nu toe niet goed uitgezien en dan is het ook lastig om als individu uit te blinken. Het zelfvertrouwen is ook wat afgenomen door de slechte resultaten, maar ik ben ervan overtuigd dat we het tij gaan keren."

Sutalo is het ook niet eens met de kritiek op de taalbarrière in de coaching bij Ajax. "Ik heb begrepen dat daar veel over is gezegd en geschreven. Om eerlijk te zijn, heeft me dat wel verrast. De waarheid is dat ik nog niet helemaal vloeiend Engels spreek, daarom doen we dit interview ook in het Kroatisch. Maar ik versta wel alles in het Engels en ik kan ook terugpraten, mijn grammatica is alleen nog niet helemaal wat het zou moeten zijn."

Gewenning
Voor Sutalo is de speelstijl van Ajax ook heel anders en daar moet de verdediger wel even aan wennen. "Ajax is gewend om de bal te hebben, dominant te zijn en hoog druk te zetten. Van mij wordt dus ook verwacht dat ik vaak op de helft van de tegenstander kom. Dat heb ik voorheen niet echt vaak moeten doen, dus dat ben ik nog niet helemaal gewend. Dus ik vergeet ook weleens om mijn lijn te houden."