Ontknoping in Groep D: poule des doods dreigt voor Nederlands elftal

Ontknoping in Groep D: poule des doods dreigt voor Nederlands elftal

21-11-2023 14:30 Laatste update: 14:30
72

Van de 21 landen die zich rechtstreeks plaatsen voor het EK, zijn er twintig bekend. Dinsdagavond wacht een bloedstollende ontknoping in Groep D, die zomaar onaangename gevolgen kan hebben voor het Nederlands elftal.

De ontknoping zit hem in Groep D, waar Turkije al zeker is van een EK-ticket. Achter de Turken strijden Kroatië en Wales om directe plaatsing voor het eindtoernooi in Duitsland. Kroatië heeft bij aanvang van de laatste kwalificatiewedstrijd twee punten voorsprong op Wales. De Kroaten ontvangen dinsdagavond Armenië, Wales krijgt Turkije op bezoek.

Wedden

Meer odds

Kroatië heeft aan een punt genoeg om achter Turkije naar het EK te gaan. Verliest Kroatië en wint Wales, dan gaat Wales naar het EK. Oranje zal de wedstrijden in Groep D met bovengemiddelde interesse volgen. Als Kroatië wint of gelijkspeelt tegen Armenië, dreigt een poule des doods voor het Nederlands elftal op het EK. De Kroaten klimmen dan in de potindeling over Italië heen. Azzurri belanden in dat geval in Pot 4.

Scenario's ontknoping Groep D

Scenario's Pot Italië Directe EK-plaatsing
Kroatië wint 4 Kroatië
Kroatië speelt gelijk, Wales wint 4 Kroatië
Kroatië verliest, Wales wint 3 Wales
Kroatië verliest, Wales wint niet 3 Kroatië

Oranje zit al definitief in Pot 3. Daar kan de wedstrijd tegen Gibraltar geen verandering meer in brengen. Als het doemscenario voor Nederland uitkomt, bestaat de kans dat Oranje op 2 december gekoppeld wordt aan bijvoorbeeld Engeland, Denemarken en Italië.

Virtuele potindeling loting EK 2024
Pot 1: Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België, Engeland
Pot 2: Hongarije, Turkije, Denemarken, Albanië, Roemenië, Oostenrijk
Pot 3: Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Nederland, Italië
Pot 4: Servië, Kroatië*, Zwitserland en drie play-offwinnaars

*Nog niet zeker van EK-deelname