Endt: 'Hij zat er meer voor zichzelf dan dat hij er als trainer voor Ajax was'

Endt: 'Hij zat er meer voor zichzelf dan dat hij er als trainer voor Ajax was'

30-11-2023 14:10
39

David Endt bewaart weinig goede herinneringen aan de periode dat Martin Jol trainer van Ajax was. Endt, die tussen 1989 en 2013 in diverse functies werkzaam was bij de Amsterdamse club, was teammanager toen Jol aan het roer stond.

Jol was tussen juli 2009 en december 2010 de eindverantwoordelijke bij Ajax. "Martin zal echt zijn best hebben gedaan, op zijn manier. Maar hij was veel meer een opportunist die ervoor zichzelf was dan dat hij er voor Ajax was", zegt Endt in de pocast Football is Life. "Hij kwam zelden bij jeugdwedstrijden kijken. Dingen die helemaal ingebakken zitten in de cultuur van Ajax, maar hij had dat helemaal niet. Hij sloot mij ook buiten bij bepaalde dingen. Dat was in het begin even wennen."

Louis van Gaal heeft wel een fijne indruk gemaakt op Endt, die persvoorlichter was toen de voormalig bondscoach trainer van Ajax werd. "Een paar dagen na zijn aanstelling kwam hij naar me toe en vroeg of hij mij kon vertrouwen. Ik wil jou dichter bij het team hebben, omdat ik zie hoe je met spelers omgaat. Ik wil iemand erbij hebben die zo'n rol kan spelen, zei Louis. Dat was de eerste stap naar het teammanagement, dat bestond toen nog niet."