Tsjechië reageert op komst Mohamed Ihattaren bij Slavia Praag

Ihattaren moet 'fysiek extreem klaar zijn' na opvallende move: 'Beetje riskant'

5 december om 14:30
Laatste update: 5 december om 14:37

Mohamed Ihattaren gaat proberen zijn voetbalcarrière bij Slavia Praag nieuw leven in te blazen. De 21-jarige linkspoot heeft tot het einde van het seizoen een prestatiecontract gekregen. Hoe kijken ze in Tsjechië naar de komst van de voormalig speler van onder meer PSV en Ajax? VoetbalPrimeur spreekt Ondrej Zlámal, verslaggever in Tsjechië en Slavia-watcher.

Slavia Praag gaat tot het einde van het lopende seizoen met Ihattaren in zee, waarna hij mogelijk een driejarig contract kan tekenen. In mei 2022 speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd. 'Ihattaren zal zich eerst individueel voorbereiden voordat hij definitief aan de slag gaat bij het eerste. Zijn contract is voornamelijk gebaseerd op de dingen die hij laat zien in het veld', communiceerde Slavia op de clubkanalen.

In Tsjechië is men niet verrast dat Slavia met Ihattaren in zee gaat, vertelt Zlámal. "In het verleden hebben ze hetzelfde gedaan met buitenlandse spelers die op zoek waren naar een herstart in hun loopbaan. Velen van hen werden later verkocht aan grote clubs", doelt hij op onder meer Abdallah Sima en Simon Deli, die respectievelijk voor 8 miljoen euro aan Brighton en 2,5 miljoen euro aan Club Brugge werden verkocht.

"Slavia is mede gezond door de succesvolle transfers van de afgelopen jaren", gaat Zlámal verder. "Dus nee, de komst van Ihattaren is geen verrassing. Trainer Jindrich Trpisovsky en zijn assistenten staan bekend als mensen die de juiste snaar bij spelers kunnen raken en zo aan hun mindset kunnen werken."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mohamed-Amine Ihattaren (@iamihattaren)

'De fans vinden het een beetje riskant'
Waar de stap van Ihattaren binnen de club als een logische zet wordt beschouwd, is de achterban sceptisch. "De fans beschouwen zijn komst als een beetje riskant", vertelt Zlámal. "Maar tegelijk leeft het gevoel: we hebben niets te verliezen. Ze vertrouwen erop dat Trpisovsky weet wat 'ie doet."

De bal ligt bij Ihattaren zelf, benadrukt Zlámal. "Elke speler die deel wil uitmaken van Slavia, moet er fysiek extreem klaar voor zijn. Zelfs van de creatieve spelers wordt geëist dat ze maximaal meeverdedigen. Als Ihattaren wil slagen, zal hij keihard aan zijn fysieke gesteldheid moeten werken." 

Op 17 december speelt Slavia zijn laatste wedstrijd van het kalenderjaar. Op 10 februari wordt de competitie pas weer hervat. "De winterstop is voor spelers van Slavia heel veeleisend", stelt de verslaggever, doelend op trainingskampen en voorbereidingen op de tweede seizoenshelft. "Als Ihattaren die periode doorstaat, verwacht ik dat hij succesvol wordt."

Ihattaren in dienst van Ajax. Tekst gaat verder onder de foto.

'Kleedkamerregels zijn anders in Tsjechië'
Juventus, Ajax en Samsunspor deden een vergeefse poging om Ihattaren na zijn PSV-exit uit het slop te trekken. Zlámal snapt dat Slavia het 'risico' neemt. "Ten eerste moeten ze erop vertrouwen dat hun aanpak succesvoller kan zijn dan bij die andere clubs. De druk om te presteren is hier een stuk lager dan bij die clubs."

Ten tweede ziet de journalist een mentaliteitsverschil tussen het voetbal in Tsjechië en de manier waarop voetbal in andere landen wordt beleefd. "De kleedkamerregels zijn in Tsjechië anders. Spelers hebben een meer vriendschappelijke relatie en de mentaliteit in wedstrijden en op trainingen is anders. De chemie is gewoon anders", stelt Zlámal, die een Nederlands voorbeeld aanhaalt. "Iedereen heeft gezien hoe het werkte voor Mick van Buren." Van Buren speelde een handjevol wedstrijden voor ADO Den Haag, waarna hij in 2020 succesvol werd opgepikt door Slavia. In Tsjechische dienst speelt hij onder meer in de Europa League.


Mick van Buren in actie tegen AS Roma.

'Het gemis van Lingr opvangen'
Een fitte Ihattaren kan Slavia zonder twijfel heel goed gebruiken, aldus Zlámal. "Slavia mist op dit moment talentvolle spelers die wedstrijden kunnen beslissen op individuele kwaliteit. Ze moeten spelers als Nicolae Stanciu en Ondrej Lingr vervangen", wijst hij op de exit van de naar Feyenoord vertrokken Lingr.

Slavia staat momenteel tweede in de Tsjechische competitie, op vijf punten achterstand van stadsgenoot Sparta Praag. In de Europa League gaat Slavia aan kop in een groep met AS Roma, Servette FC en FC Sheriff.