Henk de Jong schrikt van hoofdblessures: 'Denk ik aan Nouri, dat lieve ventje'

Henk de Jong schrikt van hoofdblessures: 'Denk ik aan Nouri, dat lieve ventje'

6 december om 07:46

SC Cambuur-trainer Henk de Jong is na een succesvolle operatie aan zijn hoofd teruggekeerd op het voetbalveld. Door zijn verleden schrikt hij extra van bepaalde incidenten, zoals de botsing tussen PSV'er Jordan Teze en Feyenoord-back Quilindschy Hartman.

De Jong had een cyste in zijn hoofd en leidde lange tijd amper een normaal leven. "Ik had nooit verwacht weer trainer te kunnen zijn. Ik had soms drie uur per dag mijn ogen open. Zo erg was het. Dat kun je je niet voorstellen. Ik moest de hele dag slapen, kon niets meer hebben", zegt hij tegen De Telegraaf. Als hij de botsing van RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen voor zich haalt, laat hem dat niet koud. "Ik weet nu wat een hoofd doet."

"Dan zie ik zondag bijvoorbeeld Quilindschy Hartman en Jordan Teze met de hoofden tegen elkaar knallen en schrik ik", gaat De Jong verder. "Ik weet nu wat het kan doen met de hersenen, bij zwellingen bijvoorbeeld. Wij hadden bij Cambuur ooit Marco van der Heide. We hadden de kennis niet om te weten dat het zo erg was, maar hij had achteraf zelf niet door dat hij nog op een voetbalveld liep. Hij heeft nooit meer gevoetbald. Dus áltijd eraf halen die jongens, als zoiets gebeurt."

Niet alleen hoofdblessures grijpen De Jong, die drie keer een nieuwe kruisband heeft gekregen, aan. "Als ik dan Mika Godts zie bij Jong Ajax afgelopen week, dan vóél ik die pijn", zegt hij over de Belg, die na onderzoeken een bovenbeenblessure blijkt te hebben. "Maar met het hoofd en hart, zoals bij Vaessen en dus Bas Dost laatst, dan krijg ik kippenvel. Verschrikkelijk, ook voor de familie. Dan denk ik gelijk aan Abdelhak Nouri bijvoorbeeld, dat lieve ventje. Dan wordt alles teruggebracht tot hopen op het goede."