Jonker: 'Het allermooiste aan sport, dit vergeet je je leven niet'

Jonker: 'Het allermooiste aan sport, dit vergeet je je leven niet'

6 december om 08:05

Andries Jonker is door het dolle heen na de krankzinnige zege op België (4-0). De bondscoach maakt zich met de Oranje Leeuwinnen op voor de Final Four van de Nations League. Via die weg kan een ticket voor de Olympische Spelen in de wacht worden gesleept.

In de blessuretijd maakte Damaris Egurrola twee doelpunten, waardoor Nederland boven het Engeland van Sarina Wiegman eindigt in de Nations League en dus naar de Final Four gaat. "Je ziet de emoties van links naar rechts gieren. Toen Engeland scoorde was het klaar, moesten we weer naar voren, en dan valt-ie toch nog. Dat is het allermooiste aan sport, dit vergeet je je leven niet", glundert Jonker tegenover de NOS.

"Dit is mooi. Dit is de geschiedenis van dit team: uit het niets Europees kampioen, langzaam weggezakt en op de weg terug naar de top. Er is nog steeds een gretigheid: een kern van geroutineerde spelers, de jongeren sluiten zich erbij aan. Geweldig", aldus Jonker, die ziet dat de stijgende lijn is ingezet. "We hebben bevestigd dat we mee kunnen doen: in een halfjaar hebben we Amerika en Engeland pootje gelicht, dat is geen toeval, denk ik. We gaan nu tegen Frankrijk, Spanje en Duitsland spelen, we gaan om te winnen."

Oranje speelt tussen 21 en 28 februari de Final Four, waar ook Frankrijk, Spanje en Duitsland aan deelnemen. Er worden twee tickets voor de Olympische Spelen van komende zomer verdeeld. Gastland Frankrijk is automatisch geplaatst, wat betekent dat - mits Frankrijk de finale van de Nations League haalt - een overwinning in de troostfinale genoeg is voor de Oranje Leeuwinnen. Maandag wordt er geloot voor de Final Four.