KNVB constateert positieve kentering: 'Dat gaat in supportersland echt rond'

KNVB constateert positieve kentering: 'Dat gaat in supportersland echt rond'

7 december om 11:10

De KNVB is voorzichtig positief over het veranderende gedrag van supporters in stadions. De voetbalbond ziet een dalende lijn in het aantal incidenten.

In september werden er 26 wedstrijden in het betaald voetbal stilgelegd, in november nog maar zes. "Het is goed om te weten waar we vandaan komen. Toen we de beslissing namen, afgelopen april, waren er in de periode daarvoor vier spelers geslagen of geraakt met spullen", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, op NPO Radio 1. "Spelers konden niet fatsoenlijk een corner nemen of ingooien. Ook journalisten, cameramensen en fotografen konden niet normaal hun werk doen."

Bluyssen denkt te weten waar de positieve cijfers vandaan komen. "Het belangrijkste is wat er op de tribunes gebeurt. In het begin zag je het nog niet, maar al vrij snel gebeurde het dat andere supporters gingen zeggen: maar jij gaat niet mijn wedstrijd verpesten. Dat ging in supportersland wel echt rond", zegt de competitiemanager, die benoemt dat ook clubs zich hebben aangepast. Zo hangen er bij Feyenoord en SC Cambuur netten rond het veld.

"Die combinatie van factoren heeft denk ik geholpen, want we zien geen supporters meer het veld opkomen, geen spelers meer die geslagen worden, of spelers die geen corner meer kunnen nemen of ingooien", aldus Bluyssen. "Dat is gelukkig allemaal weg."