Verbijstering Bergkamp om Ajax: 'Moet veel mis zijn'

Bergkamp kraakt Ajax-beleid: 'Heleboel mensen hebben zitten slapen'

8 december 2023 om 06:56

Dennis Bergkamp is verbijsterd dat Ajax na de Fluwelen Revolutie weer zo ver is afgegleden. De voormalig topaanvaller, die in 2017 zelf onder vervelende omstandigheden vertrok uit Amsterdam, spreekt zich in De Telegraaf uit over de gang van zaken.

"Het gaat nu weer een beetje de betere kant op, maar dat je zo ver bent verwijderd van je filosofie waar je altijd voor hebt gestaan, dat verbaast mij wel", begint Bergkamp in De Telegraaf. "En dat het is getolereerd. Heel veel mensen hebben zitten slapen. Als Ajax opeens op de laatste plek van de Eredivisie kan belanden, dan moet er zoveel mis zijn in de club."

Bergkamp was zelf nauw betrokken bij de Fluwelen Revolutie onder leiding van Johan Cruijff. Of zijn handen jeuken door de huidige situatie, laat hij wat in het midden. "Uiteindelijk was het wel succesvol. Om dat nu allemaal opnieuw te beleven… Natuurlijk heb ik nog ideeën en er zijn best dingen waarbij ik denk: dat kan je zo of zo oplossen. Maar het zal tijd kosten."

De oud-international denkt dat Ajax gemakzuchtig is geworden door het vele geld, dat bovendien niet goed is besteed. "Door de categorie B-aankopen verlaag je je eigen niveau van de Eredivisie en geef je veel minder kans aan je talenten. Terwijl dat altijd de filosofie is geweest: eerst het talent. Het vele geld heeft Ajax niet alleen lui, maar andersdenkend gemaakt."

Volgens Bergkamp had Cruijff nooit toegestaan dat er 115 miljoen over de balk zou worden gesmeten. "Nee, ook daarover is mijn verbazing groot. Het past gewoon niet bij de club en het past niet bij het land. Een heleboel mensen hebben zitten slapen. Iemand moet toch hebben gezegd: wacht even, dit kan allemaal niet!"

Beluister de nieuwste #DoneDeal, met Melvin Platje over de chaos in Volendam, transfertargets van PSV, de comeback van Ihattaren en leven als een god in Indonesië hieronder, of kijk de video op Youtube!