Bergkamp over 'open sollicitatie' bij Ajax

Bergkamp: 'Zonde dat hij is vertrokken bij Ajax, was een hele goeie'

8 december om 10:18
Laatste update: 8 december om 11:33

De noodkreet van Dennis Bergkamp over de situatie van Ajax moet niet worden opgevat als een open sollicitatie. Dat benadrukt de clubicoon, die in een uitgebreid interview in De Telegraaf onder meer zijn verbazing uitte over de vele aankopen.

Bergkamp vertelde dat hij graag weer aan de slag wil, maar hij wil 'op geen enkele manier de indruk wekken dat hij klaar staat om weer bij Ajax binnen te lopen nu de club een kwaliteitsinjectie nodig heeft en oud-spelers met status en ervaring kan gebruiken', schrijft De Telegraaf.

"Daar kan ik nu al "nee" op zeggen", reageert Bergkamp zelf in de ochtendkrant. "Op geen enkele manier mag de teneur zijn dat ik ook maar ergens naar solliciteer. Ik heb het kunstje een keer gedaan, vond het heel interessant, maar heel intensief. Ik heb het gevoel dat het alleen weer goed kan komen met een bepaalde stroming, waar iedereen weer achter gaat staan", aldus de voormalig topvoetballer.

Mede daardoor schuift Valentijn Driessen hem naar voren als 'de ideale cultuurbewaker van het erfgoed van Johan Cruijff'. "Er worden mij vragen gesteld over Ajax. Ik zou ook nooit natrappen of de indruk willen wekken dat ik dingen beter weet", benadrukt Bergkamp. "Ik spreek vooral vanuit wat er destijds onder aanvoering van Johan is gebeurd, de jaren erna en wat ik nu weer zie gebeuren."

Volgens Bergkamp zijn er veel vergelijkingen. "Destijds was een radicaal plan nodig, wat bekend werd als de revolutie. Het hoeft niet weer een revolutie te zijn. Maar in de praktijk blijkt uiteindelijk dat die ex-voetballers er behoorlijk verstand van hebben."

Bergkamp waakt ervoor dat eigen jeugd naar de achtergrond wordt verdreven door de vele aankopen. "Kijk, er komen ook nu nog elk jaar wel twee spelers door bij Ajax. Het hoeven er niet elk jaar drie of vier te zijn. Maar hoe het er nu aan toe is gegaan… Ik kan me niet voorstellen dat de opleiding zo slecht is dat er opeens geen talenten meer rondlopen. Daarnaast is het zonde dat Saïd Ouaali is vertrokken als hoofd opleiding. Dat was een hele goeie. Echt, het gaat maar om een of twee toptalenten per jaar."