Girona droomt van Leicester City-sprookje

Opmars van club én stad: 'Tien jaar geleden zag je onze shirtjes nergens'

8 december 2023 om 14:48
Laatste update: 8 december 2023 om 15:04

Girona FC beleeft een ongekende eerste seizoenshelft in de Primera División en is gedeeld koploper met Real Madrid. Zondagavond staat de streekderby tegen FC Barcelona op het programma. Bij Girona dromen ze nog steeds van het Leicester City-scenario, die club werd tot ieders verbazing in 2016 kampioen van de Premier League.

Girona wordt door Spaanse media gretig vergeleken met Leicester City uit het seizoen 2015/2016. Girona-voorzitter Delfí Geli wil daar nog niet over nadenken. "Wat Leicester bereikte is moeilijk, en hier misschien nog wel moeilijker doordat er drie clubs bovenuit steken qua inkomen", oordeelt Geli in een interview met Sport. De preses stelt wel een ander doel. "Europees voetbal is een doel vanwege het puntentotaal dat we al hebben. We hebben het al een derde van de competitie volgehouden en nu moeten we doorgaan. Aan de kwaliteit in de groep zal het niet liggen."

De Spanjaard ziet een ongelofelijke ontwikkeling rondom de club én stad Girona. "Kinderen lopen hier nu in shirtjes van onze spits Christian Stuani rond", zegt Geli. "Tien jaar geleden zag je shirtjes van Barcelona, Real Madrid of Espanyol op straat, maar niet van Girona. Niet gek, want die werden niet eens verkocht. Nu zijn de mensen uit Girona voor Girona, daar zullen we in de toekomst de vruchten van plukken."

Zondagavond gaat Girona op bezoek bij de nummer drie Barcelona. Door de uitstekende prestaties van Girona heeft de Catalaanse derby extra lading gekregen. Oranje-internationals Daley Blind en Frenkie de Jong zullen voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar staan.