Magie van De Jong niet genoeg: Barcelona krijgt volgende tik

16-12-2023 22:55
80

FC Barcelona heeft de volgende tegenvaller moeten incasseren. De Spaanse titelhouder kwam zaterdag niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Valencia, ondanks een geniaal moment van Frenkie de Jong.

De Jong ontbrak midweeks tijdens de smadelijke Champions League-nederlaag tegen Royal Antwerp FC, maar hij keerde tegen Valencia meteen terug in de basis. De Oranje-international zag hoe Inaki Peña al snel in actie moest komen op een poging van Yaremchuk. De thuisploeg had sowieso een licht overwicht in het eerste kwartier, maar daarna kreeg Barça meer grip op de wedstrijd.

De eerste grote kans van de Catalanen was na een klein halfuur voor Robert Lewandowski. De Pool haalde op acrobatische wijze uit, maar zijn schot spatte uiteen op de vuisten van Mamardashvili. De ploeg van Xavi drong steeds meer aan, maar Pedri had het vizier niet op scherp staan na een goede terugspeelbal van João Félix. Halverwege stond het daardoor nog 0-0.

In de tweede helft verzuimde ook Ilkay Gündogan om de ban te breken voor Barça. De Duitse middenvelder kreeg de bal op een presenteerblaadje, maar zijn schot ging naast. Er was een geniaal moment van Frenkie de Jong voor nodig om de bezoekers op voorsprong te zetten. De ex-Ajacied verstuurde een magische pass op Raphinha, die op zijn beurt Félix bediende. Voor de Portugees was het een koud kunstje om binnen te werken.

Tien minuten later stond het bijna 0-2. Raphinha maakte zich los van zijn tegenstander, alleen bleek Mamardashvili weer een sta in de weg. Dat Barça het duel niet in het slot wist te gooien had vervelende gevolgen. Twintig minuten voor tijd krulde Guillamón heerlijk raak. Even leek er sprake van buitenspel, maar de VAR keurde het doelpunt goed.

Barça moest overnieuw beginnen en kreeg in de slotfase nog voldoende kansen. Zo mikte Ferran Torres van dichtbij op Mamardashvili. De Georgische doelman was absoluut de uitblinker aan de zijde van Valencia, want hij verijdelde onder meer ook nog een treffer van Raphinha.

Het bleef daardoor bij 1-1 en dat is een forse tegenvaller voor Barça. Koploper Girona en nummer twee Real Madrid kunnen later dit weekend verder uitlopen. De druk op Xavi zal daardoor toenemen.