'Financiële puinhoop bij Barça: Champions League-schorsing voor jaren dreigt'

'Financiële puinhoop bij Barça: Champions League-schorsing voor jaren dreigt'

23-12-2023 12:56
101

FC Barcelona moet vrezen voor uitsluiting van deelname aan de Champions League. Met dat nieuws pakt de Duitse kwaliteitskrant Die Welt zaterdag uit. Door de 'financiële puinhoop' bij de La Liga-kampioen dreigt de UEFA keihard in te grijpen.

Volgens Die Welt zou Barça de financiële regelgeving hebben geschonden, het zogeheten Financial Fair Play. De krant baseert zich op insiders bij de Europese voetbalbond en de Catalaanse grootmacht. De UEFA overweegt Barcelona vanaf het seizoen 2024/2025 uit te sluiten van de Champions League.

Barça maakte in september nog een nettowinst van 304 miljoen euro bekend. Daarmee leken zware sancties, waar al ruim een jaar voor werd gevreesd bij de club, van de baan. Niets is echter minder waar. Er is al vaker geschreven over de financiële trucs die de Catalanen toepasten. Bijvoorbeeld door een deel van de tv-rechten en marketingrechten te verkopen. Deze 'hefbomen', zoals Spaanse media het omschreven, telt de UEFA evenwel niet mee, blijkt nu.

Die Welt meldt dat de boekhouding van Barça achter de schermen 'een puinhoop' wordt genoemd. Daarom wordt nu gesproken over een Champions League-verbod voor twee à drie jaar. 'Hoe groter het verlies, hoe groter de stra', stelt een insider. Afgelopen zomer legde de financiële waakhond van de UEFA al een boete van een half miljoen euro op, omdat de club ten onrechte winst had aangegeven uit de verkoop van immateriële activa. 

Voor de club van ex-Ajacied Frenkie de Jong zou uitsluiting van de Champions League een volgende klap zijn. De inkomsten uit het miljardenbal zijn fundamenteel voor de grootmacht, zeker nu het financieel dus al in moeilijkheden verkeert. Het lijkt ook geen toeval dat Barça, samen met Real Madrid, één van de voorvechters is van de Super League.

Niet alleen financieel heeft Barça het momenteel moeilijk, ook sportief zit de ploeg van Xavi in een dipje. De Catalanen staan momenteel derde in La Liga, met een achterstand van zeven punten op koplopers Real Madrid en Girona. In de achtste finale van de Champions League is Napoli de tegenstander.