Van Hooijdonk snapt niets van lof voor Henderson: 'Niet groter maken dan hij is'

Van Hooijdonk snapt niets van lof voor Henderson: 'Niet groter maken dan hij is'

4 februari - 23:50
131

Pierre van Hooijdonk begrijpt niets van de lofuitingen aan het adres van Jordan Henderson. De analist zag de Henderson weinig fout doen tegen PSV, maar meent bij Studio Voetbal dat de Engelsman dan ook vooral achteruit speelde en niet de spelverdeler is die hij in veel Eredivisiewedstrijden nodig acht bij de Amsterdammers.

"Ik vind het heel erg lastig, want dit is een speler die je credits kunt geven als hij in een elftal speelt dat resultaat haalt", vangt Van Hooijdonk aan. "Maar als je gaat kijken naar wat hij nou daadwerkelijk heeft gedaan op het veld… Ik heb continu op hem moeten letten en dit was een van de weinige ballen die hij vooruit heeft gespeeld", zo stelt de analist, verwijzend naar een crosspass op Taylor.

Wedden

Meer odds

"Hij heeft geen tackles gemaakt, heeft ook geen onnodige fouten gemaakt. Hij had een passingpercentage van 92%, maar daarvan is denk ik 50% naar Sutalo gegaan en de rest naar Hato", vervolgt de oud-spits. "Ik vind dit geen speler waar, als je Ajax moet geloven, de meeste shirtjes van verkocht zijn. Kleine jongens willen een shirtje hebben van iemand met doelpunten, met assists. Hij heeft dat allemaal niet."

Van Hooijdonk spreekt uit benieuwd te zijn wat voor impact Henderson op Ajax heeft tegen kleinere clubs in de Eredivisie. "Hij speelt bij Ajax voor de verdediging. Dat heeft hij redelijk gedaan, maar dat kwam ook doordat Ajax heel erg aan het inzakken was tegen PSV. Natuurlijk kan hij in Nederland mee, maar je moet hem niet groter maken dan hij is. Hij kan prima renderen als Berghuis, Bergwijn en Brobbey geweldig presteren, en dan krijgt hij er credits voor."

"Ik wil het nog weleens zien straks tegen mindere tegenstanders, als Ajax weer naar voren loopt, in de ruimtes waarin hij dan terechtkomt. Op 'zes' spelen tegenwoordig spelverdelers, dat is hij helemaal niet. Bij AZ heb je Clasie, bij Feyenoord heb je Wieffer in die rol, bij PSV hebben ze met Veerman en Schouten twee spelers die dat goed kunnen. Ajax tikt gewoon even zeven miljoen af voor iemand wiens specialiteit dat niet is."