Vertrokken Spaanse bondsvoorzitter moet vrezen voor celstraf na kus op vrouwen WK

Nieuwe wending in Rubiales-soap: celstraf geëist na beruchte kus op vrouwen WK

27 maart om 17:38

Het Spaanse Openbaar Ministerie eist een celstraf van 2,5 jaar tegen Luis Rubiales, de voormalig bondsvoorzitter van de Spaanse voetbalbond. Rubiales wordt vervolgd voor dwang, na de veelbesproken kus die hij gaf aan Jennifer Hermoso.

Het verhaal is bekend: Rubiales raakte enkele maanden geleden in opspraak nadat hij Hermoso, speelster van het WK-winnende Spaans elftal, op de mond kuste. De kus was ongewenst en de rel leidde uiteindelijk tot het afscheid van Rubiales bij de Spaanse bond, al had dat laatste nog veel voeten in de aarde. Vorige week kwam al naar buiten dat Rubiales werd verdacht van corruptie. Daarvoor staat al een arrestatiebevel uit. Nu vervolgt het Spaanse OM hem ook voor de beruchte kus.

Het bestuursorgaan heeft recent zijn voorlopige conclusies rondom de kuszaak naar de rechtbank gestuurd. De aanklager eist een celstraf van 2,5 jaar en een schadevergoeding van 100 duizend euro voor Hermoso. Ook wil het Spaanse OM dat Rubiales in de komende vier jaar niet in een straal van tweehonderd meter van Hermoso komt.

Momenteel verblijft Rubiales in de Dominicaanse Republiek. Spanje heeft geen uitleveringsverdrag met dat land. Volgens Spaanse media verwacht justitie echter dat de vertrokken bondsvoorzitter vrijwillig terug zal keren naar Spanje.