Van Nistelrooij na 'fout op fout' kandidaat bij Club Brugge: 'Geen club, is raar'

Van Nistelrooij na 'fout op fout' kandidaat bij Club Brugge: 'Geen club, is raar'

28 maart - 14:50
22

Ruud van Nistelrooij is een van de kandidaten voor de vacante trainerspositie bij Club Brugge. Hoe reëel is een verhuizing naar België? En hoe staat de achttienvoudig landskampioen er op dit moment voor? VoetbalPrimeur laat zich informeren door Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie.

Van Nistelrooij staat op de nominatie om Ronny Deila, die twee weken geleden moest vertrekken, op te volgen én voerde al een gesprek met Club Brugge. Voor Slingers komt de Brugse belangstelling niet volledig uit te lucht vallen. "In België hoor je nu dat ze Antwerp kopiëren", vertelt de hoofdredacteur van VoetbalPrimeur België aan deze website.

Wedden

Meer odds

Royal Antwerp FC ging twee jaar geleden in zee met Mark van Bommel, die net als Van Nistelrooij in het recente verleden op de bank zat bij PSV. "Hier vinden we het raar dat Van Nistelrooij zonder club zit. Er is veel respect voor zijn loopbaan als speler. Maar wat voor soort trainer hij is, is hier in België nog niet duidelijk. Niemand kent écht zijn kwaliteiten."

'Al bezig met volgend seizoen'
Mocht Van Nistelrooij aan de slag gaan in het Jan Breydelstadion, dan staat hem een interessante klus te wachten. "Club Brugge werd in 2020, 2021 en 2022 kampioen en met het opgebouwde budget zouden ze elk jaar de favoriet moeten zijn, maar de laatste twee seizoenen hebben ze fout op fout gestapeld met de keuze voor trainers.'

In 2022 was het Alfred Schreuder die Club Brugge naar het kampioenschap leidde. Daarna konden Carl Hoefkens ('maakte veel beginnersfouten') en Scott Parker ('geen enkel gevoel bij de Belgische competitie') het niet bolwerken. 'Vervolgens werd Deila in de zomer weggehaald bij Standard Luik. Dat was een heel circus, die zonder lach is geëindigd. In Europa lukte het nog tegen de mindere goden, maar in de Jupiler Pro League is het ene negatieve record na het andere gebroken.'

Club Brugge eindigde in het reguliere seizoen op de vierde plaats en met een achterstand van negentien punten op Union Sint-Gillis is de kans op een negentiende landstitel verwaarloosbaar. Slingers: "Nu staat er met Nicky Hayen een interim-trainer voor de groep, maar het is duidelijk dat Club Brugge vooral bezig is met volgend seizoen."

"Een van de redenen voor de problemen is het bestuur", volgt er een verklaring voor de Brugge-crisis. "De voorzitter schijnt de club te willen verkopen, al klinkt er officieel een ander geluid. Daarnaast is Vincent Mannaert bedankt voor bewezen diensten (vanwege uitspattingen buiten het veld, red.). Hij was de verantwoordelijke voor de transfers en haalde de laatste jaren enorm veel geld op."

Noa Lang (naar PSV voor 15 miljoen), Igor Thiago (na dit seizoen naar Brentford voor 33 miljoen), Odilon Kossounou (naar Bayer Leverkusen voor 23 miljoen) en Krepin Diatta (naar AS Monaco voor 16,7 miljoen) zijn voorbeelden van spelers die voor veel geld vertrokken. "Het geld stroomde binnen, dus financieel is er nog genoeg mogelijk."

'Geduldig afwachten'
Terug naar Van Nistelrooij. Zou hij matchen met Club Brugge? "Net als veel clubs in België en Nederland staat Club op een kruispunt. Er is geen zicht op wie komt en gaat. Het is nu dus heel moeilijk te zeggen of Ruud bij Club Brugge past. Hij moet zelf beseffen dat alles minder dan de titel onvoldoende is, maar hij kan nu nog niet weten met welke groep hij moet gaan werken."

De grote favoriet lijkt Van Nistelrooij ondanks de gesprekken niet. Volgens Slingers moet de voormalige topspits 'niet te veel hopen', doordat de komst van Karel Geraerts (Schalke 04) de voorkeur geniet. "Dat is kandidaat nummer 1. Bij Schalke staat hij onder druk en als voetballer droeg hij jarenlang het shirt van Club Brugge. Van Nistelrooij zal geduldig moeten afwachten."