Van den Boomen vindt dat Ajax vaker met Forbs had moeten spelen

Van den Boomen prijst Ajax-bankzitter: 'De enige die echt diepgang heeft'

15 mei om 17:47

De selectie van Ajax is dit seizoen niet in balans, aldus Branco van den Boomen. De middenvelder erkent in gesprek met Voetbal International dat de mix simpelweg niet goed is, en dat de resultaten (mede) om die reden uit zijn gebleven. 

"Ik denk dat ik een speler ben die veel diepgang om zich heen nodig heeft", vertelt Van den Boomen aan Voetbal International. "Dan kan ik mijn passing, mijn grootste kwaliteit, het best gebruikten." Daar komt de 28-jarige rechtspoot zelden aan toe. "Dat vind ik dit seizoen onze grootste zwakte: dat we te weinig diepte hebben, waardoor we de linies van de tegenstander niet uit elkaar trekken en achter de laatste lijn niet gevaarlijk zijn."

Hoe kan het dat Ajax er niet in slaagt om dat probleem te verhelpen? "Tja, we hebben daar de types blijkbaar niet voor. Of misschien willen we die loopjes niet maken", analyseert Van den Boomen, die vindt dat Ajax wel degelijk over uitstekende spelers beschikt. "Je hebt met Steven Berghuis en Steven Bergwijn zúlke goede voetballers, zij hebben ook diepte nodig van teamgenoten. Maar zij staan ook op posities waar je zelf diepte kunt brengen. We missen gewoon een mix daarin."

Van den Boomen legt uit hoe die mix er in zijn ogen wél uit zou moeten zien. "Als je met Berghuis op rechts speelt, zoals vroeger met Hakim Ziyech, dan heb je eigenlijk een Quincy Promes nodig die telkens achter de laatst lijn duikt. Of als je met Bergwijn op links speelt, heb je een nummer 10 nodig die constant over de spits heen gaat, zoals Donny van de Beek dat deed. Dat zou hen, en mij ook, enorm helpen."

Ajax beschikt in zijn ogen wel over één speler die voor een aanvallende impuls zou kunnen zorgen. "De enige die echt diepgang heeft in onze selectie, is Carlos Forbs. Misschien hadden we die meer moeten gebruiken, want dat is wel een jongen met kwaliteiten, zijn snelheid is echt een wapen. Maar het is ons niet goed genoeg gelukt om hem in zijn kracht te brengen", besluit Van den Boomen. 

Beluister hieronder Studio Oranje en abonneer je op de show om niks te missen!