Van AZ-jeugd naar EK-droom met Turkije: 'Kökcü is een jeugdvriend van me'

Van AZ-jeugd naar Turkse EK-droom: 'Dan kan terugkeer naar Nederland optie zijn'

22 mei om 10:00

In VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een met Nederland verbonden voetballer die buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Oguz Aydin, de jeugdvriend van Orkun Kökcü op wie verschillende Turkse topclubs azen.

De naam van de in Den Haag geboren Aydin zal bij niet enorm veel Nederlandse voetballiefhebbers een belletje doen laten rinkelen. In Turkije is dat een heel ander verhaal: met dertien goals en zeven assists in de Turkse Süper Lig is de aanvaller van Alanyaspor bezig aan een bijzonder sterk seizoen. In maart was Aydin zelfs voor het eerst aanwezig bij het Turkse elftal. Daardoor mag de 23-jarige buitenspeler stiekem dromen van deelname aan het EK in Duitsland.

Aydin is afkomstig uit de jeugdopleiding van AZ. Op slechts vijftienjarige leeftijd besloot de aanvaller Alkmaar achter zich te laten om te gaan voetballen bij Bucaspor, dat in de afgelopen jaren actief was op het tweede en derde niveau in Turkije. In gesprek met VoetbalPrimeur legt Aydin uit hoe die move tot stand kwam. "Toen ik bij AZ speelde, wilde een voorzitter die nieuw was gekomen bij Bucaspor me hebben. Toen heb ik besloten de stap naar Turkije te maken. Ik was namelijk toe aan verandering. Ik wilde ook graag in de Süper Lig spelen. Dat is me uiteindelijk gelukt."

Dat ging echter niet vanzelf: Aydin kende wat opstartproblemen in Turkije. "Ik heb het hier wel heel moeilijk gehad, in mijn eerste jaar. Ik was ver van huis en ver van mijn familie, waardoor ik heimwee had. Mijn ouders zijn Turks, maar ik ben Nederlands opgevoed. De Turkse taal sprak ik daardoor wel, maar gebrekkig: ik had er echt moeite mee. Maar na een aantal jaar werd dat beter."

'Prikkelende' interesse vanuit Turkse top
Uiteindelijk wist Aydin te aarden in Turkije, waar hij nu zelfs dagelijks in de picture staat. In de Süper Lig is hij na Fenerbahçe-aanvaller İrfan Can Kahveci de Turkse speler met opgeteld de meeste goals en assists. In de Turkse pers wordt Aydin nu sterk gelinkt aan Fenerbahçe, Galatasaray en Trabzonspor. Het toonaangevende L'Équipe liet de naam van OGC Nice ook vallen als geïnteresseerde partij.

Het opleidingsproduct van AZ is gevleid door de vermeende belangstelling. "Dat geeft natuurlijk een heel goed gevoel. Maar ik denk dan ook: het seizoen is nog niet afgelopen, waardoor ik gefocust ben op het voetballen zelf. De rest laat ik over aan mijn zaakwaarnemer. Ik heb natuurlijk wel ambities: mijn droom is om uiteindelijk in Europa bij een hele goede club terecht te komen. Ik ben benieuwd wat eruit gaat komen, eerlijk gezegd. Het prikkelt zeker."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oğuz Aydın (@oguzaydin70_)

Aydin denkt ook te weten waarom hij dit seizoen zo goed presteert. "Ik ben mentaal vooruit gegaan. Ik heb een mentor met wie ik werk, een personal trainer met wie ik werk: ik heb een heel team op kunnen bouwen, samen met mijn zaakwaarnemer. De spelers die hier spelen helpen me ook heel erg: Leroy Fer bijvoorbeeld, maar ook andere spelers die hier bij grote clubs hebben gespeeld. Ik kan vragen aan ze stellen, want zij hebben de kennis van en ervaring met spelen op het allerhoogste niveau."

Dromen van EK met Turkije en hereniging met Kökcü
Ondertussen maakt de aanvaller ook kans op een plekje in de EK-selectie van Turkije. Toen Fenerbahçe-buitenspeler Cengiz Ünder in maart uitviel, werd Aydin voor het eerst opgeroepen door bondscoach Vincenzo Montella. De speler van Alanyaspor herinnert zich dat moment nog goed. "De interlandperiode was al begonnen, waardoor ik naar Nederland ben gevlogen. Ik was daar thuis, met familie. Toen ik in bed lag, werd ik plotseling gebeld. Ik rende meteen naar beneden, naar mijn moeder toe. Toen kreeg ik te horen dat ik was opgeroepen en de eerste de beste vlucht naar Turkije moest pakken. Het leek wel alsof er kokend water over me heen kwam: het was zo’n bijzonder gevoel. Ik besefte het gewoon niet, tot ik daar aankwam."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oğuz Aydın (@oguzaydin70_)

Bij het Turkse elftal trof Aydin ook een oude bekende. "Orkun Kökcü is een jeugdvriend van me. We speelden vroeger samen bij de Piet van der Kuil-academie in IJmuiden. Toen we een jaartje of negen, tien waren leerden we elkaar daar kennen. Sindsdien zijn we goed met elkaar. Ik heb ook contact met zijn vader, zijn moeder en broer ken ik ook. Orkun en ik spreken elkaar ook nog regelmatig."

"Hij heeft me heel goed opgevangen bij het Turkse elftal. We zijn eigenlijk het hele kamp samen geweest. Orkun is een geweldig persoon en een geweldige voetballer", vervolgt Aydin, die met Kökcü al stiekem fantaseerde over het EK. "Orkun hoopt ook dat ik erbij ben, terwijl ik natuurlijk ook hoop dat hij erbij is. Ik ben benieuwd. Het zou natuurlijk een geweldig gevoel geven, als ik mee mag naar Duitsland. Het is een jongensdroom om je land te vertegenwoordigen. Dat maakt me enorm trots."

'Transfer naar Nederland kan een optie zijn'
Waar Aydin de laatste maanden veel bekendheid heeft vergaard in Turkije, horen de voetballiefhebbers in Nederland nog weinig over hem. Dat merkt hij zelf ook. "In Turkije willen veel mensen een fotootje, terwijl ik ook graag een praatje met de mensen maak. In Nederland kan ik juist heel vrij over straat lopen", zegt Aydin. "Dat verschil is groot. Maar het is ook mooi om erkend te worden, dat is een prachtig gevoel. In Nederland kent niemand me, maar ik hoop dat ik daar verandering in kan brengen."


Een jaar geleden speelde Aydin voor het laatst op Nederlandse bodem, toen Alanyaspor op trainingskamp was in Nederland

Aydin is inmiddels al acht jaar geleden vertrokken uit Nederland. Een terugkeer behoort echter tot de mogelijkheden, indien de juiste club zou komen. "Wat ik ervan zou denken als er een Nederlandse topclub aanklopt? Ik zou daar zeker voor openstaan. Ik moet natuurlijk kijken wat het beste voor mij is en waar ik mezelf kan ontwikkelen. Uiteindelijk moet ik dat samen met mijn zaakwaarnemer en familie bepalen. Het zou zeker een optie zijn, in ieder geval", besluit Aydin.