Ajax-vergadering: aansturen op ontslagen, mogelijk Brobbey-transfer

Ajax-bom op barsten door situatie: 'Misschien moet Brobbey verkocht worden'

19 mei om 06:48
Laatste update: 19 mei om 10:03

De zorgwekkende financiële situatie van Ajax dreigt flinke gevolgen te hebben voor het sportieve beleid. Op de aandeelhoudersvergadering van dinsdag lijkt het daarom te gaan knetteren. Op Danny Blind na moet de gehele rvc vrezen voor hun positie en er zal ook worden aangestuurd op een vertrek van Susan Lenderink. Dat zet Het Parool zaterdag uiteen.

Een aantal grote aandeelhouders van Ajax hebben een officiële brief gestuurd met zeventien kantjes aan vragen. Het is een zogeheten bezwarenbrief. De aandeelhouders verlangen duidelijkheid over de problemen bij de club. Naar verluidt leende Ajax inmiddels al veertig miljoen euro om de vaste lasten te kunnen betalen, zoals de salarissen en de huur van de Johan Cruijff Arena.

'Combineer dit met het verlies dat Ajax zal moeten nemen op een aantal tegenvallende aankopen van de vertrokken technisch directeur Sven Mislintat (mogelijk 50 miljoen euro volgens ingewijden) en het wederom mislopen van de tientallen miljoenen van de Champions League en je begrijpt de grote zorgen bij aandeelhouders over de liquiditeitspositie van de club', schrijft Het Parool.

Volgens de krant heeft Ajax (bijna) geen geld voor nieuwe spelers en moet het eerst verkopen. 'Misschien zelfs Brian Brobbey', luidt de waarschuwing. De 22-jarige spits is dit seizoen een lichtpuntje. Ook de naam van Steven Bergwijn valt. 'De beroerde financiële situatie raakt dus direct aan de sportieve', klinkt het.

De gang van zaken bij Ajax is ook de bestuursraad een doorn in het oog. Zij willen binnen enkele maanden de volledige raad van commissarissen vervangen, met uitzondering van Danny Blind. Cees van Oevelen, Georgette Schlick en Annette Mosman kondigden al hun vertrek aan, maar ook Leo van Wijk en voorzitter Michael van Praag moeten dus opstappen. Hun terugkeer is teleurstellend verlopen. Zo moesten ze terugkomen op het besluit Alex Kroes definitief weg te sturen. De bestuursraad blokkeerde daarnaast de aanstelling van Bert van Oostveen als nieuwe algemeen directeur. 'Dat was een idee van Van Praag, maar de bestuursraad beschouwt de rvc in feite als demissionair en wil voorkomen dat de afzwaaiende toezichthouders over hun graf heen regeren.'

Verder moet Susan Lenderink vrezen voor haar hachje tijdens de aandeelhoudersvergadering. De financieel directeur verklaarde eerder dat het transferproces onder Sven Mislintat goed was verlopen, terwijl uit het gewraakte KPMG-rapport bleek dat er nauwelijks overleg met de scouting en andere betrokkenen was. Het Parool schreef eerder al dat Borna Sosa en Gastón Ávila geen 'A'tjes' van de scouting kregen, maar toch voor veel geld werden gekocht door de Duitse directeur.

"Lenderink heeft de aandeelhouders naar nu blijkt onjuist geïnformeerd", reageert Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Naar de reden blijft het gissen, maar haar positie is wat ons betreft niet houdbaar. Ook zullen we de drie rvc-leden die hun vertrek al hebben aangekondigd verzoeken om voor het nieuwe seizoen plaats te maken."