AZ wilde compensatie van Ajax na coronaseizoen

Eenhoorn openbaart: 'Compensatie van Ajax voor AZ bleek eruit te zijn gehaald'

22 mei om 11:40
Laatste update: 22 mei om 11:46

Robert Eenhoorn doet tegenover Voetbal International een boekje open over de afhandeling van het coronaseizoen 2019/2020. De bijna vertrokken algemeen directeur van AZ zag een afspraak over compensatie van Ajax niet in de notulen van de gesprekken terugkomen.

Het verhaal is bekend: in het coronaseizoen gaf Ajax de voorsprong in de titelrace uit handen en AZ leek af te stevenen op de eerste plaats. Door de coronapandemie kwam het seizoen abrupt tot een einde, waardoor Ajax uiteindelijk eerste eindigde en er met een Champions League-ticket vandoor ging. "Wij hebben het in die periode vooral gehad over solidariteit, zodat de bedrijfstak overeind zou blijven in deze ongekende crisis", steekt Eenhoorn van wal tegenover Voetbal International.

Wedden

Meer odds
  • logo

    Ajax

  • logo

    sc Heerenveen

"Daarnaast ging het ons om compensatie", vervolgt Eenhoorn. "Met de acht bovenste clubs hebben wij in een eerder stadium daarover gesproken. Feyenoord zou FC Utrecht compenseren, omdat de bekerfinale niet doorging en Feyenoord het Europese ticket kreeg. Ikzelf bracht in dat Ajax bij deze stand dan AZ zou compenseren voor het Champions League-ticket. Maar toen later de notulen van die gesprekken binnen kwamen, stond de compensatie van Feyenoord voor Utrecht er nog in, maar de compensatie van Ajax voor AZ bleken eruit gehaald."

Eenhoorn liet de KNVB weten niet blij te zijn met de gang van zaken. In een open brief maande AZ de KNVB tot het tonen van leiderschap. "Die brief is nooit beantwoord. In de recente gesprekken die wij met de KNVB hebben gehad, hebben ze uiteindelijk toe moeten geven dat het destijds een keuze was om het ticket aan Ajax te geven, hetgeen ook met de overige clubs gedeeld is."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over Oranje en het EK 2024: