De Vrij reageert op SEG-zaak en Kroes-verklaring

Verklaring Kroes 'klopt niet' volgens De Vrij: 'Lazio-directeur zei al: SEG liegt'

23 mei om 07:39
Laatste update: 24 mei om 09:11

Stefan de Vrij heeft voor het eerst gereageerd op de zaak tegen SEG. De verdediger won de rechtszaak en het hoger beroep tegen het zaakwaarnemerskantoor en benadrukt dat het vooral ontbrak aan transparantie. Het verhaal van Alex Kroes, huidig titulair technisch directeur van Ajax, klopt volgens De Vrij niet.

De Vrij begon te twijfelen aan SEG na een gesprek met toenmalig ploeggenoot Romelu Lukaku. De spits stelde de verdediger een aantal kritische vragen over de betrokkenheid van SEG bij zijn transfervrije overstap van SS Lazio naar Internazionale. "Maar weet je zeker dat ze jóu hebben vertegenwoordigd? Je hebt geen schriftelijke overeenkomst met ze, of wel? Zoek dat eens uit", zei Lukaku.

De Vrij had een vriendschappelijke relatie met onder meer SEG-directeur Kees Vos erkent achteraf 'het zakelijke uit het oog te zijn verloren'. "Ik stelde geen vragen om maar niet wantrouwend over te komen. Dat was naïef. Maar toen ik na dat gesprek met Lukaku advocaten begon in te schakelen, veranderde er veel."

Daarna ging De Vrij op onderzoek uit. SEG bleek uiteindelijk vanuit Inter te hebben onderhandeld in plaats van voor De Vrij. Uiteindelijk bleek het zaakwaarnemerskantoor liefst 9,5 miljoen euro aan commissies te hebben opgestreken bij de transfer. "Er was geen enkele transparantie geweest", aldus de Oranje-international tegenover het Algemeen Dagblad. "Niet over het bedrag en ook niet dat SEG de club en niet mij bijstond bij de transfer. Ik werd uiteindelijk door niemand vertegenwoordigd."

In de rechtbank werd De Vrij in het gelijk gesteld, waarna hij een schadevergoeding van 4,75 miljoen kreeg. "Ik heb nooit gezegd dat ik ontevreden was over mijn salaris", aldus de Inter-stopper. "Of dat Inter niet de juiste club voor mij was, toen ik in 2018 Lazio verliet. Of dat SEG niet aan de deal mocht verdienen. Ik heb deze zaak aangespannen omdat een speler moet bepalen welk deel van de taart hij weggeeft. En niet de agenten. Er was geen transparantie, er is van alles achter mijn rug om gebeurd. Dat is de grondslag van mijn procedure geweest."

SEG ging in hoger beroep, maar ook dat werd in het voordeel van De Vrij beslist. Er waren achter de rug van de verdediger om afspraken gemaakt, oordeelde het hof. De schatting van de schade kwam uit op 5,2 miljoen euro. "Achteraf had ik al mijn bedenkingen", erkent De Vrij. "Ik wilde bijvoorbeeld niet transfervrij weg bij Lazio. Die club was goed voor mij geweest. Ik had willen bijtekenen en dan voor een gelimiteerde transfersom weg. Dat voorstel werd volgens SEG van tafel geveegd door Lazio. Ik heb toen de directeur van Lazio gebeld en die zei: SEG liegt tegen jou Stefan, ze willen helemaal niet dat je bijtekent."

"Ik begon te twijfelen, stelde nog eens vragen bij SEG. Stefan, hoe lang kennen we jou nou al niet, we zouden nooit liegen, kreeg ik te horen. Dat ik de directeur van Lazio belde, daar was Vos ook niet blij mee. Dat moest ik vooral niet doen, zei hij. Daar waren zij voor. Achteraf begrijp ik beter waarom."

Verhaal Kroes 'klopt niet'
Kroes verklaarde dat hij 'geen euro' meer had kunnen verdienen bij Inter. "Dat had hij tijdens het WK in Qatar gehoord, zei hij", aldus De Vrij. "En hij had zogezegd geen belang om het voor SEG op te nemen, het bedrijf dat een advertentie op de voorpagina zette van Het Parool om hem succes te wensen toen hij bij Ajax startte."

"Kroes deed zelf de eerste onderhandelingen met Inter. Kroes ondertekende die verklaring toen hij al bij Ajax werkzaam was. Zijn verhaal klopt niet. Ik verlengde mijn contract bij Inter en ging er wel degelijk op vooruit. En toen was ik al vijf jaar ouder dan bij mijn eerste contract in Milaan en niet eens onbetwist basisspeler. In 2018 was mijn onderhandelingspositie gewoon veel beter dan afgelopen zomer."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over Oranje en het EK 2024:

(edited)