De Vrij vertelt over SEG-zaak

SEG verzweeg interesse 'grote club' voor De Vrij: 'Nooit eisen neergelegd'

23 mei om 13:55
Laatste update: 24 mei om 09:39

Stefan de Vrij is er later achtergekomen dat nog een grote club hem over wilde nemen van Internazionale. SEG verzweeg dat voor de verdediger van Oranje. De Vrij wil spelers aan het begin van hun carrière benadrukken dat ze goed op de afwikkeling van transfers moeten letten.

Het verhaal is bekend: De Vrij kwam er na zijn transfervrije overstap van SS Lazio naar Internazionale achter dat zijn SEG niet hem, maar de Italiaanse topclub vertegenwoordigde en 9,5 miljoen euro aan commissie had geïnd. Pas toen toenmalig ploeggenoot Romelu Lukaku vroeg of SEG hem wel vertegenwoordigde, is De Vrij pas naar zijn contract gaan kijken.

Wedden

Meer odds
  • logo

    Genoa

  • logo

    Internazionale

"Ja, vooral omdat de Belastingdienst om de hoek zou kunnen komen kijken. Ik schrok, ben dingen gaan uitzoeken. Ze maakten duidelijk dat ze niet wilden dat ik advocaten zou inschakelen. Ze bleven bij SEG ontkennen dat ik risico liep, terwijl advocaten en fiscalisten het tegenovergestelde vertelden. Ik wilde alleen met mijn advocaten erbij alles afhandelen, zij wilden mij echt alleen spreken."

De Vrij is uiteindelijk niet ontevreden met de stap die hij heeft gemaakt. "Dat is zeker waar. Inter is een geweldige club", aldus de verdediger tegenover het Algemeen Dagblad. Wel kwam hij er later achter dat er ook een andere grote club voor hem in de markt was. "Er was in 2018 wel meer interesse. Er was nog een grote club. Die wilden een presentatie geven. Dat las ik later in een interne database van SEG, maar het is mij nooit verteld. Er stond ook dat ze niet aan mijn eisen konden voldoen, maar ik had nooit eisen neergelegd. Bij SEG zeiden ze gewoon dat ze niets meer hadden gehoord van die club."

'Er doken mensen van SEG ongevraagd op'
De verdediger maakte bizarre taferelen mee met mensen die hij voorheen als vrienden beschouwde. "Voor belangrijke wedstrijden doken er mensen van SEG ongevraagd op in het spelershotel van Inter. Zaten ze bij Champions League-wedstrijden in de lobby omdat ze mij wilden spreken. Ze stuurden voortdurend berichten. Doniphan Slager zei niet te weten wat SEG had verdiend. Hij wilde los van de hele correspondentie met SEG langskomen, omdat hij het niet leuk vond dat het niet meer liep tussen ons. Ik zei dat hij beter met mijn advocaten kon afspreken."

"Toen ik Hoogewerf en Vos had laten weten dat ik advocaten had ingeschakeld, was de behoefte om langs te komen bij Slager er opeens ook niet meer", vervolgt De Vrij. "Ik liep een keer warm tijdens de rust bij Oranje en ik zag Vos en Hoogewerf daar strak naar mij staan te kijken. Zo van: we willen je spreken. De hele zaak lag natuurlijk enorm gevoelig. Het ging niet alleen om veel geld voor SEG, maar spelers vroegen naar mijn verhaal. En sommige jongens verlieten SEG."

'Hoop dat spelers goed nadenken over hoe hun transfer afgewikkeld dient te worden'
Lang hield De Vrij zijn mond over de zaak tegen SEG. "Ik wilde wachten op het oordeel van de rechtbank. Kees Vos zocht wel de publiciteit. Ik was een leugenaar, las ik. En een pandjesprins en weet ik allemaal wat nog meer. De rechter heeft de feiten bekeken en geoordeeld. Er liggen nu twee rechterlijke uitspraken die mij in het gelijk stellen."

De oud-Feyenoorder hoopt dat spelers leren van zijn zaak. "Als mensen zeggen: Dit was een Bosman-achtige zaak, dan hoop ik dat ze bedoelen dat dit dingen zal veranderen. En ik hoop dat spelers die aan het begin van hun loopbaan staan, goed nadenken over hoe hun transfer afgewikkeld dient te worden. Vertrouw niet iedereen blindelings. Dat deed ik wel en dat was een dure les."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over Oranje en het EK 2024: