Farioli onthult voorkeurssysteem bij Ajax: 'Domineren en leiden op het veld'

Farioli onthult voorkeurssysteem voor Ajax: 'Domineren en leiden op het veld'

23 mei om 22:04
Laatste update: 23 mei om 22:13

Francesco Farioli heeft in een interview op de clubkanalen van Ajax een tipje van de sluier van zijn voetbalvisie opgelicht. De Italiaan wil in Amsterdam dat zijn spelers op het veld het heft in eigen handen nemen en de wedstrijd domineren. 

"Wat het systeem betreft, zal dat voornamelijk 4-3-3 zijn", legt de breed glimlachende Farioli uit. "Maar het gaat niet alleen om de cijfers en de vormen. Het gaat meer om de principes en het gedrag wat we willen zien op het veld. Het doel is om het spel te domineren, te leiden en ons lot in eigen hand te nemen."

Daar zijn volgens de Italiaan twee manieren voor. "De eerste is om balbezit te hebben, de tweede is de bal zo snel mogelijk te heroveren. We hebben spelers nodig die de bal willen hebben die de wil hebben om hoofdrolspelers te zijn op het veld. Die de verantwoordelijkheid nemen en het spel naar zich toe trekken." Daar voegt Farioli nog snel wat aan toe. "Met in hun achterhoofd hun taken en verantwoordelijkheden op het veld."

Daarnaast wil Farioli blijven innoveren. "Het gaat om details en over je goed voorbereiden. Vroeger kon je met één tactiek een heel seizoen doen. Nu moet je soms na 45 minuten al aanpassingen doen. Het voetbal ontwikkelt zich enorm en de enige manier om vooruit te gaan is door 'obsessed' te zijn met voetbal en veel van ons vak te eisen."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)