Dit is Feyenoord-kandidaat Brian Priske

Dit is Feyenoord-kandidaat Brian Priske: 'Halfbloot op persconferentie'

27 mei om 14:30
Laatste update: 28 mei om 15:06

Brian Priske is een belangrijke kandidaat om Arne Slot op te volgen. Waarom is Feyenoord uitgekomen bij de Deense succestrainer van Sparta Praag? VoetbalPrimeur stelt hem voor en laat zich informeren door de Belgische editie, die hem aan het werk een jaar zag bij Royal Antwerp FC.

Brian Priske voetbalde tussen 1996 en 2011 voor achtereenvolgens AC Horsens, Aarhus GF, Aalborg BK, KRC Genk, Portsmouth, Club Brugge, Velje BK, FC Midtjylland en IK Start. De inmiddels 47-jarige coach kwam 24 keer uit voor de nationale ploeg van Denemarken.

Na zijn actieve carrière werd Priske in 2011 assistent-trainer van FC Midtjylland, om er acht jaar later hoofdtrainer te worden. In zijn debuutseizoen (2019/2020) leidde hij Midtjylland naar het kampioenschap met een straatlenge voorsprong op het veel kapitaalkrachtigere FC Kopenhagen. In de Champions League verloor Midtjylland vervolgens twee keer van Ajax.

Geruchtmakende persconferentie
In 2021 verdiende Priske een overstap naar Royal Antwerp FC. Maar na een wisselvallig seizoen waren de Belgen snel op hem uitgekeken en nam Mark van Bommel het roer over. Hij profiteerde van de basis die zijn Deense voorganger had gecreëerd door Antwerp naar het eerste kampioenschap sinds 1957 te leiden.

"Bij Antwerp heeft Priske het niet makkelijk gehad", vertelt Daan Slingers, hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be. "Antwerp wilde met het geld van voorzitter Paul Gheysens de titel winnen, en niets anders. Maar vanaf het begin sloeg de aanpak van Priske niet aan. Zijn 4-2-3-1-formatie werkte niet en van de eerste vijf wedstrijden werd er maar één gewonnen."

Het gedrag van Priske deed vervolgens de wenkbrauwen fronsen in België. Slingers: "Hij had een weddenschap verloren. Nou, toen verscheen hij met ontbloot bovenlijf en alléén een handdoekje om zijn middel op de persconferentie, nadat Antwerp zich op miraculeuze wijze had geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Sommige mensen vonden dat leuk, maar Gheysen minder. Die twee hebben de rest van het seizoen amper nog met elkaar gesproken."

Half miljoen van Antwerp voor Priske
In de Europa League verging het Priske en Antwerp niet veel beter: Eintracht Frankfurt, Olympiakos en Fenerbahçe bleken een maatje te groot. "Priske stond voor verzorgd en aanvallend voetbal, maar tactisch zat er geen enkele lijn in. Hij veranderde om de twee weken van systeem en de ultieme opstelling vond hij nooit."

Eind mei 2022 gingen Priske en Antwerp uit elkaar. Dat ging niet zonder slag of stoot. "Antwerp beweerde dat Priske zelf ontslag nam, Priske stelde dat hij ontslagen werd. De zaak kwam voor de rechtbank. Priske kreeg gelijk op basis van onder meer WhatsApp-berichten. Antwerp moest hem 500.000 euro betalen", vertelt Slingers.

"Dat Priske en Antwerp botsten, past niet helemaal bij de man die hij is. Hij is vriendelijk en praat rustig met de media. Hij is ook niet meteen de man van de grote uitspraken."

Succestrainer in Tsjechië, maar...
In Tsjechië slaagde Priske wél. Sparta Praag werd onder zijn bewind voor het eerst in negen jaar weer kampioen. Dit seizoen herhaalde hij dat kunstje én won de Tsjechische topclub de bekerfinale. Het leverde hem de uitverkiezing voor Trainer van het Jaar op. Priske ligt nog twee jaar vast bij Sparta Praag.

Ondanks die successen, is men in België niet meteen overtuigd van een match tussen Priske en Feyenoord. "Het was een prima trainer, maar te braaf voor een rauwe club als Antwerp. Daarom lijkt Feyenoord mij een gok", aldus Slingers. "Of hij moet geleerd hebben van zijn fouten. In Tsjechië lijkt het mij toch aangenamer werken dan in Antwerpen of Rotterdam."

Ajax is geïnteresseerd in Sepp van den Berg! Naast de Amsterdammers houden ook clubs uit Duitsland en Engeland de verdediger in de gaten. Naar verluidt moet Van den Berg 23,5 miljoen euro kosten (emoji’s)