FC Utrecht speelt wedstrijd zonder publiek

Burgemeester grijpt keihard in: FC Utrecht gestraft na supportersrellen

27 mei om 18:28

FC Utrecht speelt de eerstvolgende thuiswedstrijd zonder publiek. Dat heeft burgemeester Sharon Dijksma besloten, nadat het zondagavond volledig uit de hand liep op de tribunes in De Galgenwaard.

In de finale van de play-offs voor Europees voetbal ontving Utrecht Go Ahead Eagles (1-2). Vlak voor het einde van de wedstrijd ging het mis. Vanuit de thuisvakken werd er met vuurwerk in het uitvak gegooid. Ook na afloop van het duel ging het buiten het stadion mis. Honderden relschoppers keerden zich tegen de politie en de ME.

Dijksma neemt een dag later geen halve maatregelen. De eerste thuiswedstrijd van het nieuwe Eredivisie-seizoen wordt achter gesloten deuren afgewerkt, terwijl er ook netten in De Galgenwaard worden opgehangen. De relschoppers kunnen rekenen op stadion- én gebiedsverboden en de schade wordt op hen verhaald. In een brief van Dijksma aan de gemeenteraad van Utrecht wordt gesproken over een 'enorme geweldsuitbarsting'.

Eén ME'er belandde met bewustzijnverlies in het ziekenhuis. Na overleg met de driehoek (politie, bugemeester en OM) is er tot deze straf gekomen. Dijksma dreigt met meerdere wedstrijden zonder publiek 'als deze situatie zich herhaalt'. De burgemeester beseft dat de druk op politieagenten heel hoog is. 'De optelsom van het fysieke en verbale geweld waar zij constant mee te maken krijgen trekt een heel zware wissel op ze.'

Dijksma erkent dat ze zich zorgen maakt over de huidige trend in het voetbal. 'Het is echt essentieel om met elkaar in rustiger vaarwater te komen, want deze situatie is niet langer houdbaar. We houden dit met elkaar zo niet langer vol.'

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje in aanloop naar de definitieve selectie van Oranje: