Danny Makkelie, de enige Nederlandse scheidsrechter op het EK

Dit is Danny Makkelie, de enige Nederlandse scheidsrechter op het EK

8 juni om 08:30

De enige Nederlandse scheidsrechter op het EK 2024, is Danny Makkelie. Hij reist binnenkort af naar Duitsland om hopelijk zo veel mogelijk wedstrijden in goede banen te leiden. In dit artikel lees je meer over de beste arbiter van Nederland.

Makkelie is van vele markten thuis. Scheidsrechter, ondernemer, spreker en tot 2023 ook politieagent. Zijn werk bij de Rotterdamse politie was echter niet meer te combineren met fluiten.

In december 2005 maakte Makkelie op 22-jarige leeftijd zijn debuut in het betaalde voetbal. Nog geen vier jaar later maakte hij zijn debuut in de Eredivisie en mede daardoor werd hij op 27-jarige leeftijd de jongste scheidsrechter die het hoogste niveau in Nederland wist te bereiken.

Beste scheidsrechter van de Eredivisie
Makkelie zal in ieder geval met een goed gevoel afreizen naar het EK in Duitsland. De Nederlandse arbiter werd pas geleden nog door 35 oud-internationals verkozen tot beste scheidsrechter van het afgelopen Eredivisie-seizoen. Het is dan ook geen verrassing dat hij de uitverkorene is op het EK in Duitsland.

"Alleen kun je niks, samen alles", stelde Makkelie na het winnen van de 'Gouden Kaart'. Hessel Steegstra en Jan de Vries complementeren komende zomer - zoals gewoonlijk - zijn team en fungeren als assistent-scheidsrechter. Rob Dieperink en Pol van Boekel reizen daarnaast ook af naar Duitsland. Zij zijn aangesteld als VAR. Serdar Gözübüyük en Johan Balder zijn actief als vierde officials.

Internationale ervaring
Op het WK 2022 in Qatar was Makkelie ook al de enige Nederlandse arbiter. Destijds liep hij na een uitstekend toernooi op de valreep de finale mis.

"Ik ben bijzonder trots dat we zijn geselecteerd", reageerde Makkelie op zijn EK-selectie. "Het is het tweede EK waarvoor we zijn geselecteerd en dit is opnieuw een mooie mijlpaal. Het is een eer dat we tot zo'n selecte groep topscheidsrechters behoren. We gaan er een succesvol EK van maken in Duitsland."

Want inderdaad, op het EK 2020 maakte Makkelie al zijn debuut én was hij wederom dichtbij een optreden in de finale. Hij floot twee groepswedstrijden, één achtste finale en een halve finale. Wellicht zien we de Dordtenaar dit jaar wél terug in de de eindstrijd.