'Xavi en Laporta botsten over Lewandowski'

'Xavi en Laporta botsten over ster: één van belangrijkste redenen voor ontslag'

29 mei om 10:25

Xavi Hernández en Joan Laporta botsten bij FC Barcelona over Robert Lewandowski. Het Spaanse Diario Sport noemt het meningsverschil één van de belangrijkste redenen voor het ontslag van de oefenmeester. Xavi was zijn spits liever kwijt dan rijk, wegens zijn houding ten opzichte van de jongere spelers.

Er is al veel geschreven over de soap tussen Barça en Xavi. Afgelopen week werd bekend dat de Spanjaard tóch het veld moest ruimen bij de Catalanen. Sport heeft zich verdiept in de kwestie en komt woensdag met de belangrijkste details naar buiten.

Zo had Xavi afscheid willen nemen van vijf spelers: Marcos Alonso, Oriol Romeu, Joao Félix, Vítor Roque én Robert Lewandowski. Vooral de naam van laatstgenoemde is opvallend te noemen, gezien hij dit seizoen goed was voor negentien doelpunten in La Liga. Xavi was echter van plan volgend seizoen een volgende stap te zetten in zijn project. Een hoog baltempo en hoge agressieve druk op de tegenstander waren daarbij belangrijke criteria. Lewandowski is volgens de Spanjaard niet langer in staat om veel inspanningen zonder bal te verrichten.

Daarnaast zag Xavi liever 'een ander soort spits' in zijn elftal. Eén die niet alleen het eindpunt is, maar ook betrokken is bij het positiespel. De belangrijkste reden moet echter nog volgen. De houding van Lewandowski richting zijn jongere teamgenoten zou niet zijn zoals Xavi het wenst. De oefenmeester wilde zijn pupillen beschermen en vindt dat zij meer begrip en empathie nodig hebben om verder te kunnen groeien. Laporta wilde Lewandowski koste wat kost behouden en kiest daarom ook voor een trainer (Hansi Flick, red.) die de Pool als geen ander kent en goed met hem door één deur kan.

Flick arriveerde dinsdag in Barcelona om de laatste plooien glad te strijken. De Duitser wordt spoedig gepresenteerd.