Lessen van Koeman: terugkerend thema bij Oranje

Zeven lessen van Koeman: EK-voorbereiding met hobbels, géén Van Gaal

29 mei om 17:40
Laatste update: 29 mei om 18:13

Ronald Koeman heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies na de persconferentie over de definitieve selectie van Oranje, achttien dagen voor de EK-opener tegen Polen.

Koeman is geen Van Gaal
De voorbereiding op het EK kan nu écht beginnen. Een uur na de bekendmaking van de definitieve selectie van Oranje sprak Koeman met de pers in Zeist. Het werd geen vuurwerk - daar is Koeman de persoon niet naar. De bondscoach deed geen enkele moeite om de EK-koorts aan te wakkeren en verzandde regelmatig in algemeenheden. Louis van Gaal was andere koek.

Blessurespook achtervolgt Oranje
Blessures, het is een terugkerend thema in de tweede Oranje-periode van Koeman. "Daardoor is het de laatste twee jaar heel onrustig geweest", aldus de bondscoach. Ook nu zijn bepaalde keuzes voor hem al gemaakt. De Roon ('die had er bijna zeker bij gezeten') haakte maandag af, terwijl Timber alle trainingen in Zeist miste en het EK op zijn buik kan schrijven. Wel zette Koeman de deur op een kier voor de Feyenoorder. "Hij moet herstellen en zo snel mogelijk fit worden, want je weet het nooit..."

Slecht nieuws voor Maatsen en Olij
Koeman heeft Maatsen en Olij op sportieve gronden buiten zijn EK-selectie gelaten. Op doel geeft hij de voorkeur aan Justin Bijlow - Bart Verbruggen en Mark Flekken waren al zekerheidjes. De afwezigheid van Maatsen, die zaterdag een Champions League-finale speelt, doet meer stof opwaaien. Koeman kiest voor Daley Blind, terwijl Micky van de Ven en Nathan Aké ook aan de linkerkant uit de voeten kunnen.

Koeman laadt verdenking op zich
De naam van Blind is gevallen. Koeman had zich duidelijk voorgenomen om de 104-voudig international, die een uitstekend seizoen bij Girona achter de rug heeft, aan te prijzen, maar laadde wel de verdenking op zich dat hij zijn keuzes baseert op het verleden. "Hij heeft heel veel ervaring, is heel fit en heeft een bepaalde rol in de groep. We maken de cyclus af met Blind", aldus de bondscoach.

Bergwijn profiteert
Het schrappen van Maatsen geeft Koeman de gelegenheid om een extra aanvaller mee te nemen naar Duitsland. Wie daarvan profiteert? Steven Bergwijn. "Hij heeft geen geweldig seizoen gehad", trapte Koeman een open deur in. Maar de bondscoach denkt de aanvoerder van Ajax aan de praat te kunnen krijgen. "De kwaliteit is aanwezig.

Koeman positief over Frenkie
Ook kwam de fitheid van Frenkie de Jong ter sprake. Vijf weken geleden raakt de middenvelder van FC Barcelona in El Clásico weer geblesseerd aan zijn enkel, maar zijn revalidatie verloopt volgens plan. "De eerste groepswedstrijd (tegen Polen, red.) is haalbaar", aldus Koeman. Het oefenduel met Canada van volgende week donderdag komt nog te vroeg. Over Nederland - IJsland (9 juni) kon Koeman nog geen voorspelling doen.

Nog geen Reijnders en Koopmeiners
Na de driedaagse trainingsstage in Zeist krijgen de spelers nu twee dagen vrij. Zaterdag hervat Koeman met zijn selectie de voorbereiding op het EK. Tijjani Reijnders en Teun Koopmeiners zullen voorlopig nog ontbreken door clubverplichtingen in respectievelijk Australië (oefenduel tussen AC Milan en AS Roma) en Italië (competitiewedstrijd tussen Atalanta en Fiorentina). Zij sluiten pas op 7 juni aan, één dag na de oefeninterland tegen Canada.