Onderzoek naar snus en nicotinezakjes bij voetballers

Nieuw Engels onderzoek: schokkend aantal spelers gebruikt snus of nicotinezakjes

29 mei om 22:09

Ongeveer twintig procent van de spelers in de Premier League, het Championship, League One, League Two en de Woman's Super League in Engeland gebruikt snus, nicotinezakjes of allebei. Dat blijkt uit een onderzoek van de Loughborough University, uitgevoerd in opdracht van de Professional Footballers' Association (PFA).

Snus is een rookloos tabaksproduct dat je onder de bovenlip kunt stoppen. Nicotinezakjes worden op dezelfde manier gebruikt, maar bevatten geen tabak. Uit onderzoek blijkt dat twee op de vijf spelers de zakjes minstens één keer heeft geprobeerd. Verschillende spelers zouden ook verslavingsverschijnselen vertonen.

Van de 628 ondervraagde mannelijke spelers bij Premier League- of EFL-clubs (Championship, League One en League Two) zei 18% dat ze het gebruikten, terwijl 22% van de 51 ondervraagde Women's Super League-spelers zei dat ze gebruikers zijn.

Volgens het rapport liggen de werkelijke gebruikscijfers waarschijnlijk nog hoger. Snus en nicotinezakjes zouden zorgen voor 'verbeterde mentale paraatheid'. Gebruikers geven aan dat het hen helpt om te ontspannen na trainingen en wedstrijden.

Uit het rapport blijkt dat het gebruik van de zakjes, met name snus, negatieve fysieke gevolgen kan hebben. Het kan een verhoogd risico geven op slokdarm- en alvleesklierkanker, in vergelijking met niet-rokers, en op hart- en vaatziekten. Snus is in Groot-Brittannië niet legaal te koop, terwijl de tabaksvrije nicotinezakjes wel legaal te koop zijn.